У багатьох сім’ях рецепти смачних супів передаються від мами до дочки. Пропорції інгредієнтів, послідовності їх додавання в каструлю, подання на стіл – рецепти супів відрізняються один від одного. Окрім насиченого смаку, супи дуже корисні для нашого здоров’я. Однак багато хто не любить їх, адже господині не дуже часто балують справді цікавими рецептами. Багато хто з нас готують супи, не задумуючись про те, як кілька простих інгредієнтів можуть змінити їх смак. Насправді навіть рецепт супу може здивувати усіх за столом. А особливо, якщо спробувати приготувати оригінальні супи, рецепти, яких знають не усі.
Для цього ми підготували надзвичайно смачні та оригінальні рецепти супів, які точно стануть вашими улюбленими.
1. Суп із кропивою

Легкий і смачний суп на кожен день. Суп з кропиви це, на диво, смачна та дуже корисна страва. Найцікавіше те, що цей суп дуже схожий на суп із рибою.
Інгредієнти:
- Кропива – 30 г
- Морква – 30 г
- Картопля – 300 г
- Круглий рис – 2 Столові ложки
- Сіль – за смаком
- Вода – 1 л
- Зелень – за смаком
- Рослинна олія – 1 столова ложка
Спосіб приготування:
- На дно каструлі, в якій буде варитися кропив’яний суп налийте олії. Можна використовувати топлене вершкове масло, тоді смак готового супу буде мати невелику вершкову нотку. У розігріту олію покладіть моркву, почищену і натерту на великій тертці. Обсмажте подрібнену моркву до м’якості, періодично помішуючи.
- Кропиву для супу потрібно брати молоденьку або ж використовувати тільки верхівки “дорослої”. Така зелень ніжна як за структурою, так і за смаком. Стебла часто бувають занадто твердими та жорсткими. Помийте зелень кропиви окропом і дрібно наріжте.
- Картоплю промийте, почистьте і наріжте невеликими шматочками однакового розміру. Покладіть його в каструлю до моркви, трохи обсмажте овочі всі разом. Можна додати трохи прянощів за смаком, наприклад, чорний мелений перець, куркуму, каррі, паприку мелену. Обсмажте прянощі разом з овочами.
- Залийте овочі окропом, додайте необхідну кількість рису, покладіть сіль. Можна додати невелику кількість лаврового перцю і запашного перцю горошком. Доведіть вміст каструлі до кипіння і варіть 20 хвилин.
- В кінці варіння додайте подрібнену кропиву, проваріть ще кілька хвилин і зніміть кропив’яний суп з вогню. За бажанням у готовий суп додайте подрібнену свіжу зелень. При подачі суп можна доповнити свіжою сметаною або майонезом.
2. Огірковий суп

Свіжий суп для легкого обіду у спекотний день. Цей літній легкий суп подається холодним і подарує незабутні смакові враження. Готується він швидко, без варіння і з доступних продуктів.
Інгредієнти:
- Вода – 120 мл
- Сметана – 100 г
- Зелена цибуля – 20 г
- М’ята – 10 г
- Огірки – 140 г
- Лимонний сік – 1 столова ложка
- Суміш трав – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець гострий мелений – за смаком
- Оливкова олія – 2 чайні ложки
Спосіб приготування:
- У чашу блендера влийте воду кімнатної температури та додайте сметану.
- Пір’я зеленої цибулі промийте під проточною водою і поріжте зелень на великі шматочки для полегшення роботи блендера. Кількість цибулі можна варіювати в залежності від уподобань по гостроті майбутнього супу.
- Помийте свіжу м’яту. Знадобляться тільки листочки, без жорстких стеблин. Додайте м’яту і лимонний сік в чашу блендера.
- Збивайте всі інгредієнти блендером протягом трьох хвилин, працюючи в імпульсному режимі на середній швидкості.
- Огірки вимийте та поріжте кружальцями. Додайте в чашу блендера. Шкірку з огірків можна зрізати, але це за бажанням. У блендер відправте орегано і зелений базилік. Посоліть і знову збийте суп кілька хвилин, поки огірки не з’єднаються з іншими інгредієнтами. Перед подачею прикрасити суп тонкими скибочками огірка, заправити оливковою олією і поперчити за смаком.
3. Гострий томатний суп із квасолею

Червоний суп для любителів гостренького. Кулінарний рецепт цього супу родом з Португалії. Густий, ароматний та апетитний – він прекрасно зігріває в холодні зимові та осінні дні.
Інгредієнти:
- Червона квасоля у власному соку – 500 г
- Олія – 40 мл
- Бульйон яловичий – 500 мл
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Томатна паста – 500 г
- Петрушка – 50 г
- Перець чилі – 2 чайні ложки
- Морська сіль – 2 чайні ложки
Спосіб приготування:
- Ріпчасту цибулю почистьте і наріжте півкільцями середньої товщини.
- Обсмажте її в каструлі на розігрітій олії до легкого золотистого кольору на середньому вогні при помішуванні.
- Потім додайте до цибулі томатну пасту і мелений перець чилі, все перемішайте і прогрійте цю суміш на невеликому вогні протягом декількох хвилин. Перець можна взяти стручковий: помити його, видалити насіння і подрібнити.
- Додайте червону квасолю у власному соку, знову перемішайте і тушкуйте ще близько 20 хвилин, не накриваючи кришкою сковороду. Вогонь не збільшуйте і не забувайте перемішувати, щоб маса не пригоріла до дна каструлі.
- Холодний або попередньо підігрітий яловичий бульйон налийте в каструлю, де тушкувалися овочі, все перемішайте і доведіть до кипіння, рідко помішуючи. У підсумку, консистенція готового супу повинна вийти досить густою. За необхідності суп можна додатково згустити борошном, попередньо розмішати його з водою або холодним бульйоном. Перед вимиканням супу додаємо в нього велику кількість нарізаної петрушки або іншої зелені на свій смак.
4. Сирний суп із печерицями

Супи з плавленим сиром мають приємний вершковий смак. Чудове поєднання грибів з іншими складовими не залишить Вас байдужими. А завдяки рису суп виходить ситним і наваристим.
Інгредієнти:
- Печериці – 120 г
- Картопля – 300 г
- Цибуля – 40 г
- Морква – 80 г
- Плавлений сир – 3 столові ложки
- Рис – 3 столові ложки
- Вода – 800 мл
- Рослинна олія 2
- Зелень – за смаком
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Почистьте картоплю, моркву і цибулю. Очищені овочі, печериці та зелень ретельно вимийте.
- Промийте рис кілька разів, постійно змінюючи воду, до тих пір, поки вода не стане прозорою. Рис можете замінити за своїм бажанням, наприклад, вівсяними пластівцями або будь-який інший крупою, а також локшиною, але в такому випадку враховуйте час і спосіб їх приготування. Смак страви також стане іншим.
- Картоплю наріжте однаковими невеликими кубиками. Покладіть картопля і чистий рис в каструлю. Залийте все водою, поставте на сильний вогонь і дочекайтеся моменту закипання, посоліть за смаком. Якщо утворилася пінка, приберіть її з допомогою шумівки. Зменшивши вогонь до середнього, залиште каструлю на плиті під закритою кришкою до готовності картоплі. На це піде приблизно 15 – 20 хвилин.
- У той час, поки вариться картопля і рис, приготуйте решту інгредієнтів. Моркву натріть на середній тертці, або наріжте на свій смак, головне дрібно. Цибулю теж наріжте дрібно. Це потрібно, щоб овочі обсмажити швидко й одночасно. У сковороді розігрійте олію й обсмажте в ньому морквину і цибулю.
- Печериці (в рецепті – коричневі, але можна взяти білі) наріжте пластинками 3-4 мм.
- Коли буде готова картопля, ввімкніть вогонь на максимум. Одразу відправте в каструлю печериці.
- Після закипання додайте засмажку з цибулі й моркви в суп. Також можна за бажанням додати лавровий лист. Варимо все близько 1 – 2 хвилин.
- Додайте плавлений сир, добре все перемішайте.
- Додайте в суп дрібно нарізану зелень. Дуже добре підійде зелена цибуля і кріп. Але ви можете використовувати будь-яку іншу зелень на ваш смак. Після повторного закипання плиту вимикаємо, суп накриваємо кришкою і даємо настоятися не менше 10-15 хвилин.
5. Суп-пюре із беконом

Супи – пюре дуже гарне рішення для різноманітності обіду і включення в раціон для тих, хто супи не надто любить. Завдяки своїй текстурі, такі супи дуже корисні для шлунка. Суп із беконом дуже ароматний – якраз те, що потрібно в холодну пору року.
Інгредієнти:
- Бекон – 100 г
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 0.5шт.
- Цибуля – 0.5 шт.
- Стебло селери – 0.5 шт.
- Курячий бульйон – 0.5 л
- Вершки жирні – 100 г
- Рослинна олія – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
- Твердий сир – 50 г
Спосіб приготування:
- Овочі помийте, почистьте й наріжте дрібними кубиками. Бекон теж наріжте кубиками.
- На олії в каструлі з товстим дном обсмажити на середньому вогні бекон до рум’яності. Викладіть ложкою акуратно в окремий посуд – бекон тепер знадобиться для подачі готової страви.
- У каструлі з олією, в якому обсмажувався бекон, обсмажте нарізану цибулю, моркву і селеру 5 – 7 хвилин.
- Додайте до овочів нарізану картоплю й обсмажити його з овочами близько 5 хвилин. Додайте сіль і перець за смаком.
- До овочів влийте курячий бульйон, перемішайте й варіть суп на середньому вогні до готовності картоплі.
- У готовий суп влити вершки, зробити пюре, перемішати й, довівши суп до кипіння, зняти з вогню. Додайте за необхідності сіль і перець.
- Порційно, в кожну тарілку, покласти обсмажений бекон, натертий сир і свіжу зелень.
6. Польовий суп із пшоном

Дуже смачний і поживний суп із пшоняної крупи та сала. Раніше такий суп готували під час сінокосів або в період інших робіт далеко від будинку.
Інгредієнти:
- Пшоно – 150 г
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сало – 250 г
- Лавровий лист – за смаком
- Кріп – 1 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Насамперед закип’ятіть в каструлі воду і переберіть пшоно. Промийте його кілька разів і залийте окропом. Потім цю воду потрібно буде злити.
- Картоплю почистьте і промийте, нарізаємо середніми кубиками й ще раз добре промийте, щоб зійшло якомога більше виділення крохмалю – тоді й піни під час закипання бульйону буде менше. Якщо картоплю будете закладати не відразу, то тримайте її в мисці з холодною водою – без води вона почорніє.
- Сало краще брати з прожилками – воно смачніше. Наріжте сало маленькими кубиками, викладіть його на сковороду і топіть кілька хвилин.
- Цибулю почистьте і подрібніть – ріжте якнайдрібніше. Насипте його на сковорідку до сала, як тільки воно дасть трохи жиру. Обсмажте при помішуванні на помірному вогні до тих пір, поки цибуля не стане золотистою, а сало не витопиться до потрібної нам кондиції.
- Закип’ятіть в каструлі воду. насипте в неї промите пшоно, з якого ми злили воду, і цибулю з салом. Коли вода знову закипить, додайте картоплю. Зніміть із супу пінку, зменште вогонь і посоліть за смаком. Варимо ще 15-20 хвилин до готовності картоплі. В кінці варіння додайте лавовий лист і мелений перець.
7. Суп із брюссельської капусти

Корисний, яскравий і ароматний суп. Особливо смачний зі сметаною! Суп із брюссельської капусти дуже корисний і ароматний.
Інгредієнти:
- Капуста брюссельська – 150 г
- Курка – 200 г
- Картопля – 300 г
- Цибуля – 80 г
- Морква – 80 г
- Вода – 800 мл
- Рослинна олія 2
- Петрушка – 10 г
- Часник – 5 зубчиків
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Для початку потрібно відварити бульйон. Замість курки можна використовувати свинину, яловичину або індичину. Налийте в каструлю води, накрийте кришкою і поставте на плиту на сильний вогонь.
- Через деякий час вода почне закипати й з’явиться пінка. Щоб вийшов гарний і прозорий бульйон, піну потрібно зняти за допомогою звичайної ложки або ложки з дірочками. Бульйон, що закипів посоліть, вогонь зменште до середнього, накрийте каструлю кришкою і варіть м’ясо до готовності. Приблизно 40-50 хвилин.
- Поки вариться бульйон, підготуйте всі інші інгредієнти. Картоплю, цибулю, моркву і часник почистьте. Очищені овочі, петрушку і брюссельську капусту помийте.
- Зовсім маленькі качани капусти залиште цілими, а ті, що трохи більші розріжте навпіл.
- Морквину наріжте тонкими скибками або, за бажанням, натерти на тертці. Цибулину розріжте навпіл і кожну половинку наріжте максимально дрібно.
- У сковорідці розігрійте олію і відправте на овочі на вогонь. Перемішуючи, злегка обсмажте деякий час, поки цибуля не стане прозорою.
- Картоплю наріжте невеликими скибками або кубиками.
- Готове м’ясо вийняти з бульйону, вогонь зробити на максимум і відправити в каструлю картоплю. Після закипання плиту зменшити й варити картоплю до готовності (приблизно 15-20 хвилин).
- Поки вариться картоплю наріжте петрушку максимально дрібно, а часник пропустити через прес. Часник можна в рецепті не використовувати.
- У каструлю з готовим картоплею відправити засмажку.
- Слідом додайте брюссельську капусту. Вогонь зробити знову на максимум і після закипання варити близько хвилини або двох. Довше залиште суп на вогні не варто, бо капуста може розваритися. Спробуйте суп знову на сіль, якщо потрібно, то досолити за смаком. Додайте в суп петрушку і часник. Зніміть каструлю з вогню і під закритою кришкою дати супу настоятися близько 15-20 хвилин.
8. Суп із броколі та молодою квасолею

Легкий суп для тих, хто не любить наваристі перші страви. Дуже смачний і ароматний суп із простимими інгредієнтами.
Інгредієнти:
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Пастернак – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Броколі – 150 г
- Капуста брюссельська – 150 г
- Зелений горошок – 70 г
- Квасоля стручкова зелена – 70 г
- Зелень – 1 г
- Оливкова олія – 2 столові ложки
Спосіб приготування:
- Цибулю, моркву і пастернак наріжте маленьким кубиком.
- У каструлі розігрійте олію, додаємо цибулю, моркву і пастернак, обсмажуйте 2-3 хвилини.
- Картоплю наріжте невеликим кубиком, додайте до овочів в каструлю, перемішайте і додайте воду, близько 2 л. Доведіть до кипіння і варіть до готовності картоплі. Додайте сіль і перець за смаком.
- Поки картопля вариться помийте і наріжте броколі на невеликі суцвіття.
- Додайте в суп броколі, брюссельську капусту, квасолю і горох. Варіть ще кілька хвилин.
- Свіжу зелень дрібно наріжте, додайте в суп і вимкніть. Готовий сіп має настоятися протягом 15-20 хвилин.
9. Суп із консервованого тунця

Смачний, наваристий, ароматний і ситний суп. Цей суп з рибними консервами підходить для таких випадків, коли потрібно швидко приготувати обід або вечерю для всієї родини, а часу на підготовку м’ясних складових немає.
Інгредієнти:
- Тунець консервований – 250 г
- Картопля – 2 шт.
- Пропарений рис – 100 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Вода – 1.5 л
Спосіб приготування:
- Картоплю помийте, почистьте і наріжте невеликими кубиками або соломкою. Після картоплю краще ще раз промити, щоб зник крохмаль. Покладіть картоплю в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь.
- Моркву натріть на великій тертці.
- Ріпчасту цибулю дрібно наріжте. І відправте в каструлю до інших овочів.
- Щоб суп був наваристий і ситний, до складу інгредієнтів краще додати крупу. Дуже добре поєднується з рибними консервами рис. Краще використовувати для супу довгий або пропарений рис, щоб під час варіння він не перетворився в кашу.
- Рис ретельно промийте, неодноразово міняючи воду, поки вода не стане прозорою, потрібно максимально видалити клейковину з рису, щоб вона не зробила бульйон каламутним. Рис додайте в каструлю з овочами. Варіть практично до повної готовності рису й овочів, готовність визначити можна за смаком. Варимо близько 25 хвилин.
- Рибні консерви розімніть виделкою на невеликі шматочки. Консервованого тунця разом з рідиною, що залишилася в банку, додайте в каструлю з супом. Додайте за смаком сіль. Варимо на середньому вогні ще 5 хвилин.
10. Гороховий суп із сиром

Гороховий суп з сиром це непоганий варіант для буденного сімейного обіду. Він легко готується і не вимагає дорогих інгредієнтів, має поле для кулінарних експериментів з різними компонентами.
Інгредієнти:
- Горох – 1.5 склянки
- Ковбасний сир – 70 г
- Вода – 1.5 л
- Морква – 50 г
- Сіль – 1 чайна ложка
- Зелень – за смаком
- Спеції сухі – за смаком
Спосіб приготування:
- Горох залийте (кип’яченою) водою, додайте лавровий лист, трохи солі.
- Можна покласти щіпку меленої кориці й трохи рослинної олії, щоб послабити утворення піни. Після закипання гороху зніміть піну і варіть горох до повного його розварювання на слабкому вогні.
- Незадовго до закінчення варіння додайте в суп морква, очищену і натерту на великій тертці. Також додайте прянощі за смаком.
- На свій розсуд можете доповнити суп картоплею і засмажкою з цибулі.
- В кінці приготування покладіть м’який сир (плавлений або ковбасний), нарізаний тонкими скибочками невеликого розміру (можна натерти сир на великій тертці).
- Проваріть суп 3-4 хвилини.
Додавайте свої рецепти смачних супів, ми разом створимо добірку найкращих страв для столу!