Святкові салати до новорічного столу — смачна добірка

Раніше на свята прийнято було готувати у великих кількостях два-три види салатів. Але з часом я традиція зникла. Сьогодні різноманітність вибору страв надає привабливості й говорить про щедрості господині. 

Рецепти святкових салатів дуже різноманітні. Серед них можна знайти традиційні салати та досить нестандартні поєднання інгредієнтів – все залежить від вашого смаку. 

Святкові салати можна приготувати з креветок, кукурудзи, грибів, овочів, фруктів, рибних консервів, шинки, яєць і багато іншого. 

Tweet підготував добірку святкових салатів, які прикрасять будь-яке свято та здивують ваших гостей. 

Класичний салат “Цезар”

Один з найпопулярніших салатів, який можна приготувати  вдома. Салат-легенда, названий так зовсім не в честь римського імператора, а взяв ім’я шеф-кухаря Цезаря Кардіні, який, за легендою, нагодував одного разу голлівудських акторів салатом з того, що було.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 200 г
  • Салат «Латук» листям – 20 шт.
  • Томати «Черрі» – 5 шт.
  • Білий хліб – 200 г
  • Сир – «Пармезан» 50 г
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія – 4 столові ложки
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування: 

  1. Відваріть куряче філе у в підсоленій воді й нарізати кубиками.
  2. Наріжте м’якуш батона невеликими кубиками та легко підсмажуємо з дрібно нарізаним часником на гарячій олії.
  3. Сир натріть на тертці, а помідори наріжте скибками.
  4. Листя салату порвіть руками. Викладіть на тарілку спочатку салат, потім курку, сир і сухарики. Помідори кладемо перед подачею, інакше сухарики розм’якнуть. 
  5. Солимо і перчимо готовий салат і поливаємо соусом. 

Салат з куркою, чорносливом і волоським горіхом 

Один з найсмачніших салатів. Цей салат красиво виглядає, ситний і дуже смачний. Поєднання курячого філе, сиру, чорносливу, горіхів і соковитого яблука просто ідеальне.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 250 г
  • Чорнослив – 150 г
  • Твердий сир – 70 г
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Яблука – 1 шт.
  • Майонез – 70 г

Спосіб приготування:

  1. Відваріть куряче філе. Якщо філе легко протикає ножем, значить готове. Охолодіть, не виймаючи з бульйону, щоб м’ясо не пересохло. Наріжте маленькими шматочками.
  2. Відваріть круто яйця (після закипання 8-10 хвилин). Залийте холодною водою, остудіть. Почистьте від шкаралупи й дрібно наріжте.
  3. Чорнослив промийте і наріжте маленькими шматочками. Якщо він сухий і жорсткий, попередньо залийте його окропом і залиште на 10 хвилин. Потім злийте воду, обсушіть сухофрукти паперовими рушниками й дрібно наріжте. Також дрібно нарізати ножем очищені волоські горіхи. Ядра можна подрібнити (не дуже дрібно) в блендері або висипавши їх в пакет, подрібнити за допомогою качалки.
  4. Помийте, обсушіть і почистьте від шкірки яблуко середнього розміру. Натріть його на великій тертці. Твердий сир натріть на тертці середнього розміру. Всі інгредієнти складайте в окремий посуд. 
  5. Встановіть на плоску тарілку кулінарне кільце (діаметром близько 18 см). Першим шаром викладіть філе, змастіть його майонезом. Другим шаром рівномірно розподіліть чорнослив. Знову майонез. Далі яйця і майонез. Яблуко – майонез. Сир – майонез. Зверху посипте салат подрібненими горіхами. Майонез можна перекласти в кулінарний мішок і наносити майонезну сіточку на кожен шар.
  6. Перед подачею поставте салат на 1 годину в холодильник для просочення. Потім обережно, щоб не пошкодити конструкцію, зніміть кулінарне кільце. Прикрасити можна свіжою зеленню (кропом, петрушкою), сухофруктами. 

Салат “Тіффані”

Смачна коштовність на святковому столі! Цей салат підійде тим, хто дуже любить фрукти в салатах (виноград, ананаси, чорнослив, апельсини). 

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 500 г
  • Яйця – 4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Твердий сир –  100 г
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Майонез – 150 г
  • Виноград – 100 г
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе і яйця попередньо відваріть і охолодіть.
  2. Першим шаром буде йти куряча грудка. Якщо при варінні ви її не підсолили, тоді зробіть це після. Наріжте  куряче філе невеликими шматочками. Салатну цибулю очистьте і дрібно наріжте. Викладіть в салат половину нарізаного філе і цибулі. Зробіть майонезну сіточку або промажте трохи майонезом.
  3. Обсмажені волоські горіхи наріжте ножем. Викладіть половину горіхів другим шаром в салат.
  4. Твердий сир натріть на тертці (великій або середній) і викладіть половину сиру наступним шаром в салат поверх горіхів. Зробіть майонезну сіточку.
  5. Яйця почистьте і натріть на великій тертці. Змішайте яйця з майонезом і викладіть половину яєць наступним шаром в салат.
  6. Повторіть всі шари, останній шар промажте майонезом.
  7. Виноград промийте й обсушіть. Розріжте кожну ягоду навпіл і зрізом вниз прикрасьте всю поверхню салату, злегка вдавлюючи ягоди в шар з майонезом.
  8. Салат перед подачею треба охолодити, поставивши в холодильник.

Салат “Смарагдовий розсип”

Смачний і гарний листковий салат, що підходить до будь-якого свята. Салат виходить дуже смачним, кислуватим і ситним.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 400 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Твердий сир – 100 г
  • Помідори – 2 шт.
  • Курячі яйця – 4 шт.
  • Ківі – 3 шт.
  • Майонез – 300 г
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Зваріть курку і  поріжте маленькими шматочки.
  2. Цибулю почистьте і дрібно наріжте, викладіть поверх курки.
  3. Змастіть шаром майонезу.
  4. На середній тертці натріть сир.
  5. Помідори наріжте кубиками.
  6. І знову викладіть цибулю.
  7. Змастіть майонезом.
  8. Натріть 2 яйця на середній тертці.
  9. Змастіть майонезом. І повторіть всі кроки вдруге.
  10. Ківі почистьте, наріжте кубиками й покрийте ним салат.
  11. Перед подачею на стіл, дайте салату настоятися кілька годин в холодильнику. 

Салат з крабовими палочками, пекінською капустою та кукурудзою 

Приготуй швидкий і легкий салатик з доступних продуктів. Готується він за лічені хвилини, а смаком не поступається складним стравам.

Інгредієнти:

  • Крабові палички – 150 г
  • Кукурудза консервована – 150 г
  • Пекінська китайська капуста – 100 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Майонез – 2 стол. л.

Спосіб приготування:

  1. Крабові палички наріжте дрібними кубиками. В ідеалі кожен шматочок крабових паличок не повинен перевищувати розмір зерен кукурудзи.
  2. Пекінську капусту вимийте і висушіть. Качан і білі жорсткі прилеглі до неї частини листя виріжте. Решту зеленого листя наріжте дрібною соломкою.
  3. Яйця відваріть, охолодіть, почисть і дрібно наріжте ножем. Натирати яйця на тертці не варто, інакше смак яйця буде практично не відчуватися і салат вийде схожим по консистенції на в’язку кашу.
  4. Консервовану кукурудзу відкиньте на сито й обсушіть. Потрібно простежити, щоб з кукурудзи скла вся рідина.
  5. У салатнику з’єднайте крабові палички, пекінську капусту, консервовану кукурудзу і яйця. Якщо є охота, можна додати подрібнену зелень кропу або петрушки.
  6. Заправте салат майонезом. За бажання салат можна посолити й поперчити за смаком..
  7. Все ретельно перемішайте. Можна подавати салат до столу відразу ж. Або поставити на 15-20 хвилин в холодильник.

Салат з ананасами, сиром і часником 

Дуже смачно, швидко, просто і красиво. Поєднання смаків в ньому ідеальне, підходить під різні страви. 

Інгредієнти:

  • Ананаси консервовані – 400 р
  • Твердий сир – 250 г
  • Часник – 1 зубч.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Майонез  – 40 г

Спосіб приготування:

  1. Наріжте ананаси дрібними шматочками й злегка відіжміть.
  2. Сир натріть на середній терці, відкладіть трохи для прикраси.
  3. У салатник відповідного розміру змішайте разом ананаси, сир і пропущений через прес часник.
  4. Додайте в салат майонез і чорний мелений перець.
  5. Все ретельно перемішайте. Маса повинна вийти досить щільною, не розтікатися, тому майонез додайте поступово.
  6. На тарілку поставте кулінарне кільце (діаметром 12-14 см) і викладіть в нього салат.
  7. Добре утрамбуйте ложкою або денцем склянки. Поставте салат з кільцем в холодильник на 15 хвилин, щоб він добре схопився.
  8. Вийміть салат з холодильника й акуратно зніміть кільце.
  9. Посипте салат зверху тертим сиром, викладіть поверх них колечка ананасів і прикрасьте петрушкою або іншою зеленню, також можна прикрасити оливками.

Салат з крабовими палочками, ананасом і сиром 

Часто прості страви виходять найсмачнішими. Цей салат точно сподобається любителям крабових паличок. 

Інгредієнти:

  • Крабові палички – 250 г
  • Ананаси консервовані – 250 г
  • Твердий сир – 100 г
  • Яйця – 4 шт.
  • Майонез – 50 г

Спосіб приготування:

  1. Крабові палички наріжте середніми кубиками.
  2. З консервованих ананасів злийте рідину. Якщо ананаси півкільцями, нарізати невеликими шматочками. 
  3. Зваріть яйця, охолодіть і почистьте. Наріжте невеликими кубиками.
  4. Сир наріжте невеликими кубиками. Або натріть на великій тертці – так салат вийде більш ніжним на смак.
  5. У салатнику з’єднайте крабові палички, ананаси, сир і подрібнені яйця.
  6. Заправте салат майонезом і перемішайте. Перед подачею поставте салат на 30 хвилин в холодильник.

Салат зі смаженими шампіньйонами та куркою 

Свіжий салат без набридлого майонезу. Низькокалорійний і дуже симпатичний – ось те, заради чого варто спробувати його приготувати. 

Інгредієнти:

  • Курячі грудки – 0.5 шт.
  • Печериці – 5 шт.
  • Огірки – 1 шт.
  • Цибуля – 0.5 шт.
  • Листя салату – 100 г
  • Кунжут – 1 стол. л.
  • Сіль – за смаком

Для соусу:

  • Соєвий соус – 40 мл
  • Рослинна олія – 2 стол.л.
  • Лимонний сік – 1 стол.л.
  • Мед – 0.5 чайн. л.

Спосіб приготування:

  1. Філе курячої грудки вимийте і висушіть паперовим рушником. Наріжте курку порційними шматочками.
  2. Розігрійте олію на розпеченій сковорідці. І обсмажте курку з двох сторін до рум’яної скоринки. В кінці приготування курку посоліть за смаком.
  3. Печериці вимийте і наріжте тонкими пластинками.
  4. У чисту сковорідку влийте олію, розігрійте її та обсмажте печериці з двох сторін. В кінці приготування посоліть гриби на смак.
  5. Ріпчасту цибулю почисть і наріжте тонкими півкільцями.
  6. Для того, щоб зменшити гіркоту цибулі, залийте її окропом буквально на кілька хвилин.
  7. Очищений від шкірки огірок наріжте півкільцями.
  8. Відкиньте цибулю на друшляк, дозвольте воді стекти.
  9. У соуснику змішайте соєвий соус, соняшникова олія і сік лимона. Додайте рідкий мед. Ретельно перемішайте соус.
  10. На салатницю викладіть вимиті й висушене салатне листя і слідом інші інгредієнти: курку, гриби, цибулю й огірок. Заправте салат соусом і посипте кунжутом.

Салат “Казка” з шампіньйонами й куркою

 

Ситний листковий салат для свята і на кожен день. Дуже простий салат з доступними продуктами. Інгредієнти звичні, а смак гармонійний.

Інгредієнти: 

  • Куряча грудка – 150 г
  • Печериці – 200 г
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Мариновані огірки – 2 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Майонез – 100 г
  • Рослинна олія – 1 стол. л.

Спосіб приготування: 

  1. Свіжі печериці промиваємо під проточною холодною водою від залишків землі й сміття. Нарізаємо риби не дуже великими шматками. Ріпчасту цибулю очищуємо від лушпиння і нарізаємо. Сковорідку розігріваємо з олією викладаємо нарізані печериці та цибулю, підсмажуємо їх на середньому вогні без кришки до готовності, постійно помішуючи. В кінці приготування солимо їх. Готові обсмажені гриби охолоджуємо. Замість свіжих печериць, можна взяти заморожені.
  2. Салат найкраще готувати на порційних тарілках з використанням сервірувальних кілець. На тарілку ставимо кільце і в нього викладаємо натерту на великій тертці відварну картоплю, злегка притискаючи ложкою і розподіляючи щільним шаром по дну тарілки. Промазуємо цей шар майонезом або робимо майонезну сіточку. Також за необхідності можна присолити картоплю.
  3. Мариновані огірки ріжемо маленькими кубиками й викладаємо наступним шаром в салат. Також злегка притискаючи їх. Промазуємо цей шар невеликою кількістю майонезу.
  4. Обсмажені й остиглі печериці з цибулею викладаємо наступним шаром в салат на огірки й просмажуємо майонезом.
  5. Відварну курячу грудку нарізаємо маленькими кубиками або розбираємо на короткі волокна і викладаємо поверх шару з грибами. Промазуємо невеликою кількістю майонезу.
  6. Відварену моркву чистимо і натираємо на великій тертці. Викладаємо наступний шар в салат і промазуємо майонезом.
  7. Зварені й охолоджені курячі яйця чистимо від шкаралупи, відокремлюємо жовток від білка. Жовток натираємо на дрібній тертці останнім шаром в салат. Білок для салату не використовується.
  8. Готовий салат перед подачею на стіл повинен постояти в холодильнику мінімум годину, щоб шари добре просочилися.

Салат з квасолею, копченою ковбасою та сухариками 

Салат для святкових застіль і буденного обіду або вечері. Салат з квасолею виходить ситним, поживним і неймовірно смачним.

Інгредієнти: 

  • Ковбаса напівкопчена – 250 г
  • Квасоля консервована – 200 г
  • Мариновані огірки – 50 г
  • Сухарики – 50 г
  • Листя салату – 50 г
  • Майонез – 2 стол.л.

Спосіб приготування: 

  1. Мариновані огірки наріжте невеликими кубиками.
  2. Консервовану квасолю (можна взяти білу і червону) відкиньте на сито. Потім промийте. 
  3. Салатне листя промийте й обсушіть. Можна використовувати якийсь один вид салату, наприклад Айсберг, або готову суміш. 
  4. Копчену ковбасу почистьте від плівки й наріжте кубиками.
  5. Сухарики можна взяти готові або зробити самостійно. Для цього нарізати потрібно житній хліб невеликими кубиками й підсушити в духовці.
  6. У салатник викладіть копчену ковбасу, мариновані огірки, консервовану квасолю і частину салатного листя.
  7. Заправте салат майонезом і добре перемішайте. 
  8. На тарілку викладіть салатне листя, що залишилося. Зверху викладіть частину сухариків.
  9. На сухарики покладіть салат і посипте сухариками, що залишилися. 

Додавайте свої рецепти святкових салатів у коментарі, ми разом створимо добірку найкращих страв до столу!