Що приготувати на вечерю: 10 смачних рецептів

Вечеря – це не просто споживання їжі, а особливий ритуал у колі близьких людей або друзів. Але часто ми не можемо придумати, щоб приготувати такого, аби зробити закінчення дні трішки кращим. Адже вечері можна надати особливу атмосферу і настрій, якщо правильно вибирати страви для приготування і підходити до процесу готування з душею. 

Ми підготували добірку смачних страв, які можна подати на вечерю. Це смачні рецепти, які прикрасять ваш стіл у будь-який день та здивують ваших близьких. 

Смажені гливи на сковорідці

Найлегша вечеря для любителів смачного і корисного. Простий рецепт приготування смажених грибів з цибулею, який урізноманітнює вечерю.

Інгредієнти:

  • Гливи – 300 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рослинна олія – 2 стол.л.
  • Сіль – 0.25 чайн.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Гриби промити під проточною холодною водою, прибираючи сміття. Викласти промиті гриби в друшляк, щоб стекла зайва рідина. Гливи відварювати не потрібно, але якщо все-таки є сумніви, то їх можна проварити хвилин п’ять.
  2. Чисті гриби порізати смужками або довільно – на власний смак. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння і нарізати півкільцями.
  3. Сковороду розігріти на середньому вогні, налити олію і викласти нарізану цибулю. Обсмажувати цибулю кілька хвилин до прозорості, періодично помішуючи.
  4. Додати до обсмаженої цибулі нарізані гриби, перемішати й смажити на середньому вогні, помішуючи, хвилин 15 – 20. В кінці смаження додати сіль і перець за смаком.
  5. Обсмажені з цибулею гливи подавати гарячими. Обов’язково під час подачі грибів посипати страву свіжою зеленню кропу.

Запечена в духовці картопля із сухариками

Смачний рецепт картоплі із хрумкими сухариками, який урізноманітнить вечерю.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Вершкове масло – 60 г
  • Сіль – 0.5 чайн.л.
  • Панірувальні сухарі – 2 стол.л.
  • Перець чорний мелений – 0.5 чайн.л.

Спосіб приготування:

  1. Очищену картоплю помістити на ложку і нарізати, приблизно як для смаження. Ложка не дає до кінця розрізати бульбу.
  2. Картоплю розкласти на деку, кожну бульбу змастити маслом, але не солити. 
  3. Поставити в розігріту до 225 градусів  духовку на 25 хвилин.
  4. Потім змастити маслом вдруге, посолити, посипати спеціями й панірувальними сухарями й поставити приблизно на 20 хвилин, до зарум’янювання.

Баклажани з сиром та часником у духовці

Цікавий спосіб приготування улюблених баклажанів з помідорами та сиром. Додайте часник і зелень для аромату, а майонез для соковитості.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Часник – 2 зубч.
  • Твердий сир – 180 г
  • Зелень – за смаком
  • Олія – 50 г
  • Майонез – 1 стол.л.
  • Запашний перець – за смаком

Спосіб приготування:

  • Баклажани нарізати кружальцями завтовшки приблизно 1 сантиметр. Покласти кружечки в глибоку миску, засипати двома столовими ложками (з гіркою) солі, залите холодною водою і перемішати все, щоб сіль розчинилася. Потримати таким чином баклажани в воді близько 20-30 хвилин.
  • Воду злити, а синенькі злегка віджати руками.
  • Помідори нарізати кружальцями завтовшки трохи менше, ніж баклажани (близько 5-7 міліметрів).
  • Для соусу у невелику тарілку додати майонез, пропущений через прес часник і запашний перець. Все ретельно перемішати. Соус можна залишити в такому вигляді, а можна за бажанням додати в нього ще улюблених приправ.
  • Далі налити в сковороду олію, нагріти її на сильному вогні і обсмажте кружечки баклажан з одного боку до золотистої скоринки.
  • Змастіть кожен кружечок невеликою кількістю соусу.
  • Зверху покладіть нарізані помідори.
  • Посипати тертим сиром. 
  • Поставити баклажани в заздалегідь розігріту духовку. Час і температура можуть відрізнятися в залежності від того, яку духовку ви використовуєте. Готові баклажани посипте дрібно нарізану свіжою зеленню.

Свинина з картоплею у духовці

М’ясо і гарнір запікаються разом і економлять час. Ця страва дуже зручна, її можна готувати як для святкового столу, так і на щодень. 

Інгредієнти:

  • Свиняча вирізка – 600 г
  • Лимони – 0.25 шт.
  • Оливкова олія – 3 стол.л.
  • Суміш прованських трав – 10 г
  • Перець гострий мелений – 2 г
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Гарнір:

  • Картопля – 600 г
  • Оливкова олія – 3 стол.л.
  • Паприка – 1 чайн.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Лимон нарізати скибочками.
  2. Свинячу вирізку промити й обсушити. Натерти м’ясо сіллю і чорним перцем і перцем чилі.
  3. Змастити оливковою олією.
  4. Викласти м’ясо в миску, додати скибочки лимона. Поставити м’ясо маринуватися в холодильник на 2 години.
  5. Для граніту очистити картоплю і нарізати шматочками. Для запікання підходять практично будь-які сорти картоплі.
  6. У миску викласти картоплю, полити його оливковою олією, посипати паприкою, меленим перцем і сіллю.
  7. Все добре перемішати.
  8. Викласти картоплю на застелений пергаментом деко. Поставити в розігріту до 200°С духовку на 20 хвилин.
  9. Промаринуватися свинячу вирізку обсмажити на сковороді на сильному вогні до появи рум’яної скоринки.
  10. Викласти свинячу вирізку на деко з картоплею. Запікати м’ясо з картоплею ще близько 25-30 хвилин.
  11. Вирізку нарізати скибочками. Подавати із запеченою картоплею.

Овочеве рагу з куркою, капустою і картоплею

Готується швидко і виходить смачно та ситно. 

Інгредієнти:

  • Куряча грудка – 100 г
  • Капуста білокачанна – 100 г
  • Морква – 60 г
  • Цибуля ріпчаста – 40 г
  • Зелений горошок – 60 г
  • Рослинна олія – 60 г
  • Сіль – за смаком
  • Петрушка – за смаком
  • Картопля – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Нарізати кубиком наріжте картоплю і цибулю у довільний спосіб.
  2. Аналогічним кубиком порізати моркву,
  3. Капусту нарізати соломкою.
  4. Куряче м’ясо теж нарізати шматочками, рівномірно за розміром нарізці овочів.
  5. Обсмажити все інгредієнти в сотейнику на розігрітій олії: спочатку покласти цибулю, додати моркву і картоплю, потім капусту, тушкувати під кришкою, щоб капуста обм’якла.
  6. Тепер додати куряче м’ясо, перемішати та посолити. В кінці додати горошок. Тушкувати до його готовності – хвилин 5.
  7. Подавати овочеве рагу з куркою гарячим, посипавши зеленню петрушки.

Рис в томатному соусі

Рис в томатному соусі проста, але дуже смачна страва. Може бути як гарніром, так і повноцінною вечерею.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 скл.
  • Вода – 2 скл.
  • Томатна паста – 2 стол.л.
  • Часник – 2 зубч.
  • Імбир – 10 г
  • Перець чилі – 0.5 шт.
  • Рослинна олія – 50 г
  • Сіль –  за смаком
  • Зелена цибуля – 10 г

Спосіб приготування:

  1. Взяти одну склянку рису. Рис підійде будь-якого сорту, круглозернистий або довгозернистий. На 200 г довгого і пропареного рису необхідно взяти 450 мл води й варити 18-20 хвилин. Для короткого рису потрібно води – 400 мл, варити стільки ж. 
  2. У сотейник або невелику каструльку налити трохи олії. Додати дрібно порізаний часник. Підсмажувати часник кілька секунд.
  3. Почистити імбир і перець чилі. Все дрібно нарізати й прогріти на олії до появи яскравого аромату. Сильно підрум’янювати овочі не потрібно.
  4. Додати томатну пасту. Помішуючи, прогріти до фарбування олії в червоний колір приблизно 3-4 хвилини
  5. Додати рис, сіль і спеції за смаком.
  6. Перемішувати, поки рис рівномірно не змішається з томатною підсмажкою. 
  7. Влити необхідну кількість кип’яченої води й варити рис на середньому вогні до вбирання вільної рідини з поверхні рису. Потім зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і дати рису приготується ще хвилини 3-4. Потім вимикаємо плиту і залишаємо рис під кришкою дійти на 10 хвилин.

Смажена куряча печінка зі сметаною та цибулею

Ніжна куряча печінка в густому, насиченому соусі – це швидкий і легкий рецепт, який вийде навіть у молодої господині.

Інгредієнти:

  • Куряча печінка – 500 г
  • Лук – 2 шт.
  • Сметана – 250 г
  • Борошно – 1 стол.л.
  • Вода – 0.5 скл.
  • Олія – 3 стол.л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Цибулю почистити та порізати півкільцями. Можна нарізати кубиками, тут справа смаку.
  2. Сковороду розігріти, налити олію і викласти цибулю. Злегка обсмажити її на середньому вогні до прозорості, весь час помішуючи.
  3. Вогонь зменшити, накрити сковорідку кришкою і залишити цибулю томитися хвилин на п’ять. Цибуля у вас не повинна пригоріти, інакше вона зіпсує всю страву.
  4. Тим часом печінку треба порізати, видаляючи плівочки та жир.
  5. Викласти печінку в сковорідку до цибулі.
  6. Збільшити вогонь та інтенсивно перемішувати, щоб вона обсмажилася з усіх боків. Колір поступово зміниться з рожевого на сірувато-коричневий.
  7. Далі зменшити вогонь до мінімуму і накрити сковорідку кришкою. залишаємо печінку томитися максимум на десять хвилин. Орієнтуйтеся на величину шматків. Готова печінка на розрізі має однорідний колір і виділяється прозорий сік.
  8. Поки печінка досмажується готуємо соус. До сметани додати  борошно і розмішуємо до однорідної консистенції.
  9. Додати сметану до печінки на сковорідку, добре перемішуємо. Коли прогрітий соус починає густіти, в цей час можна додати воду, розбавляючи соус до потрібної консистенції. Після цього залишити печінку томитися в соусі на кілька хвилин, інакше сметана може згорнутися.

Цвітна капуста в духовці з яйцем і сиром

Прекрасний варіант ситної й соковитої трапези. Готується швидко і з доступних інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • Цвітна капуста – 400 г
  • Твердий сир – 110 г
  • Вершкове масло – 1 чайн.л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець гострий мелений – за смаком
  • Лимонна кислота – 0.5 чайн.л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Вода – 1.5 л

Спосіб приготування:

  1. У каструлю налити півтора літра фільтрованої води та на середньому вогні довести її до кипіння. Як тільки вода закипіла, додати лимонну кислоту. Це потрібно для того, щоб капуста не міняла свій колір в процесі термообробки. 
  2. Бланшувати капусту протягом 3 хвилин після повторного закипання води. Бланшування дозволить капусті в результаті не бути сирою всередині.
  3. Капусту відкинути на друшляк для того, щоб стекла зайва вода 
  4. В окремий посуд збити курячі яйця, посолити й поперчити суміш за смаком.
  5. Віничком збити яйця до об’єднання жовтка і білка. Увімкніть духовку розігріватися до 180⁰С.
  6. Форму для запікання змастити вершковим маслом і рівномірно розподілити капусту всередині. 
  7. Залити капусту яєчною сумішшю, намагаючись зробити так, щоб суміш рівномірно покривала всю капусту.
  8. Сир натерти на великій тертці й розподілити поверх капусти. Сиру вийде багато, але так і повинно бути. Запікати капусту в духовці при температурі 180⁰С протягом пів години або до того, як з’явиться рум’яна сирна скоринка.

Броколі з куркою в духовці

Корисна дієтична вечеря з броколі й курячим філе. Запечені разом вони дадуть прекрасний результат.

Інгредієнти:

  • Броколі – 400 г
  • Куряче філе – 400 г
  • Вершки – 1 скл.
  • Твердий сир – 150 гр
  • Сіль – 1 чайн.л.
  • Перець – за смаком
  • Спеції сухі – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Капусту розділити на суцвіття і промити під проточною холодною водою. Якщо капуста в замороженому вигляді, то нічого з нею робити не потрібно. Просто розкрити пакет, закип’ятити воду, посолити й викласти капусту в неї. Варити недовго – буквально 5-6 хвилин.
  2. Куряче філе промити, обсушити й нарізати маленькими кубиками. На сковороді в невеликій кількості олії обсмажити філе до зміни кольору з усіх боків. На цьому етапі капусту потрібно присолити, додати за бажанням мелений перець і улюблені сухі спеції. Курку можна  й обсмажувати, а замаринувати – простий посоліть і поперчіть, або додати соєвий соус, або відварити, а потім нарізати.
  3. У форму для запікання викласти в неї обсмажене куряче філе, закриваючи все дно. Поверх курячого філе викласти розібрану на суцвіття капусту.
  4. Залити вершками капусту і курку, рівномірно присипати натертим сиром. Поставити форму в попередньо розігріту духовку до 180⁰С на 20 – 25 хвилин або до утворення рум’яної сирної скоринки.

Картопля з кабачками на сковорідці

Ці овочі можна подати на гарнір або як окрему страву. Крім картоплі можна додати свіжі помідори або солодкий перець.

Інгредієнти:

  • Картопля – 300 г
  • Кабачки 250 – г
  • Олія – 2 стол.л.
  • Вершкове масло – 1 стол.л.
  • Чебрець – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Кабачки ретельно вимити, обсушити. Якщо овочі великі, нарізати їх четвертинками, якщо невеликі – півкружальцями.
  2. Картопля промити, очистити від шкірки й нарізати середніми шматочками.
  3. Чебрець промити, обсушити й обдерти листочки з гілочок.
  4. У сковороді розігріти олію, викласти картоплю й обсмажити її близько 15 хвилин, періодично помішуючи. За цей час картопля повинна підрум’янитися з усіх боків.
  5. Додати кабачки в сковороду до картоплі. Смажити все разом 10 хвилин, періодично перемішуючи.
  6. Коли кабачки пустять сік, овочі посолити, поперчити й посипати листочками чебрецю. Смажити ще 5-7 хвилин.
  7. В кінці додати в сковороду шматочок вершкового масла. Масло додавати необов’язково, якщо ви бачите, що овочі й так сильно наситилися жиром і на дні сковороди ще залишилося олія. Накрити сковороду кришкою і готувати ще 3-5 хвилин.

Додавайте свої рецепти для вечері – ми разом створимо добірку найкращих страв до столу!