Практично у всіх сім’ях приготування святкових страв до новорічного і різдвяного застілля приділяється дуже багато уваги. Господині хочуть показати всі свої вміння і подати до святкового столу кращі частування.тому страви на Новий Рік – це завжди щось особливе та дуже смачне.
Якщо ви не знаєте, що приготувати на Новий Рік Tweet підготував для вас новорічні страви, які зможуть здивувати усіх за святковим столом.
Новорічний салат “Годинник”
Ситно, оригінально і дуже швидко! Цей кулінарний рецепт придуманий саме для новорічного столу.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 300 г
- Твердий сир – 150 г
- Корейська морква – 150 г
- Курячі яйця – 3 шт.
- Майонез – 3 стол.л.
Спосіб приготування:
- Заздалегідь відварюємо яйця, куряче філе запікаємо або відварюємо.
- Філе нарізаємо невеликими шматочками. Твердий сир натираємо на тертці.
- Яйця розділяємо на білки й жовтки, натираємо окремо.
- Збираємо салат шарами. Для того, щоб салат було легше зібрати, використовуйте кільце від рознімної форми діаметром 20 см.
- Викладаємо все почергово: Шар 1 – курка і майонез, шар 2 – морква по-корейськи та майонез, шар 3 – жовтки й майонез, шар 4 – сир і майонез, шар 5 – білки й майонез.
- Прикрашаємо салат тоненько нарізаною морквою. Даємо настоятися 2-3 години й подаємо.
Новорічні канапе “Сирні ялинки”
Навіть просту закуску можна перетворити у святкову страву! Така оригінальна подача під час новорічного застілля потішить не тільки дітей, а й дорослих.
Інгредієнти:
- Печиво Крекер – 60 г
- Твердий сир – 350 г
- Часник – 5 зубч.
- Майонез – 160 г
- Петрушка – 75 г
- Гранат – 0.5 шт.
- Мигдальні пелюстки – 20 г
Спосіб приготування:
- Твердий сир натираємо на дрібній тертці. Дуже м’які й ніжні сорти сиру не підійдуть, їх буде дуже важко натерти на тертці, та й гостроти в закусці не вистачатиме.
- Натертий сир перекладаємо в невелику глибоку миску. Часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо через часникочавку, додаємо його до натертого сиру. Також в миску додаємо майонез і перемішуємо. Кількість майонезу можна коригувати, оскільки з різними сирами його може знадобитися трохи більше або трохи менше.
- На кожен круглий крекер гіркою викладаємо отриману закуску і надаємо їй конусну форму.
- Петрушку миємо, обсушуємо паперовими рушниками й дрібно нарізаємо. Ця нарізана зелень буде хвоєю ялинок.
- Гранат розбираємо на зерна, ці зерна будуть червоними ялинковими іграшками.
- Беремо першу закуску на крекері, посипаємо її подрібненою петрушкою, встановлюємо в довільному порядку мигдальні пелюстки й зерна граната. Проробляємо цю ж процедуру з рештою закусками на крекері. Готові ялинки ставимо на тарілку і подаємо до святкового столу.
Салат “Різдвяний вінок”
Салат “Різдвяний вінок” – смачна і незвично оформлена новорічна страва, за смак якої відповідає безпрограшна комбінація ніжного курячого м’яса з овочами.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 600 г
- Вода – 1 л
- Болгарський перець – 300 г
- Оливкова олія – 10 г
- Оливки – 200 г
- Часник – 2 зубч.
- Фета – 200 г
- Майонез – 150 г
- Сіль – 3 г
- Перець чорний мелений – 2 г
- Кріп -100 г
- Журавлина – 20 г
Спосіб приготування:
- Вмикаємо духовку і розігріваємо до 180 градусів. Вона знадобиться трохи пізніше.
- Куряче філе ретельно промиваємо, обтираємо паперовим рушником і відокремлюємо плівочки й кісточки (якщо є). У каструлю середнього розміру наливаємо чистої води, кладемо в неї куряче філе і варимо його до готовності. Потім зливаємо бульйон, а філе розділяємо на волокна і дрібно нарізаємо. В окремій мисці солимо і перчимо м’ясо.
- Болгарський перець миємо і чистимо. Виймаємо з нього серцевину з насінням. Потім викладаємо очищені перці в форму для запікання або на деко, змащуємо поверхню овочів оливковою олією за допомогою кухонної кисті й ставимо в розігріту духовку на 20-30 хвилин (в залежності від розмірів перцю).
- Далі запеченим болгарським перцям даємо охолонути, після чого нарізаємо їх тонкою соломкою.
- Оливки без кісточки (можна взяти консервовані) дрібно нарізаємо.
- Часник чистимо, миємо й пропускаємо через прес.
- Зливаємо з фети розсіл і розминаємо сир виделкою до однорідної маси. Додаємо в нього подрібнений часник і добре перемішуємо.
- Потім необхідно зібрати страву. В середині великий плоскої тарілки ставимо склянку, навколо якої викласти всі інгредієнти салату. Першим шаром викладаємо подрібнене варене куряче філе і ретельно змащуємо майонезом. Другим шаром викладаємо нарізаний соломкою перець і також поливаємо майонезом. Третій шар – дрібно нарізані оливки, зверху також додаємо майонез. Останнім шаром викласти масу з фети й часнику. В кінці також додаємо майонез на свій смак.
- Зелень кропу промиваємо й просушуємо. Викладаємо гілочки кропу по всій поверхні салату в круговому напрямку, імітуючи різдвяний вінок з ялинки. Зверху кропу викладаємо журавлину. Її можна замінити іншою червоною ягодою, наприклад, червоною смородиною або ж зернами граната. Витягаємо склянку з середини страви й салат можна подавати до столу!
Запечена яловичина Веллінгтон
Яловичина Веллінгтон – це соковите м’ясо, запечене в листковому тісті. Готують його на свята та подають з різними соусами.
Інгредієнти:
- Листкове тісто – 500 г
- Яловичина – 700 г
- Шампіньйони – 400 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Рослинна олія – 50 г
- Вершкове масло – 35 г
- Кухонна сіль – на смак
- Перець чорний мелений – на смак
- Чебрець, чебрець – 1 г
Соус:
- Молоко – 1.5 скл.
- Пшеничне борошно – 1.5 стол.л.
- Вершкове масло – 35 г
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль 0 – на смак
- Перець чорний мелений – на смак
Спосіб приготування:
- Яловичу вирізку очищаємо від плівок, обсушити. Якщо м’ясо не дуже добре тримає форму, обв’яжіть його кулінарним шпагатом. Добре розжарити велику сковорідку, хлюпнути на неї трохи олії й обсмажуємо м’ясо з усіх боків до рум’яної скоринки.
- Викладаємо м’ясо на тарілку, посипаємо сіллю і роздробленим чорним перцем, остуджуємо.
- На іншій сковорідці на середньому вогні розігріваємо олію, додаємо вершкове масло, розтоплюємо. Печериці нарізаємо пластинами, ріпчасту цибулю довільно. Обсмажуємо гриби з цибулею до золотистого кольору, солимо і перчимо.
- Перекладаємо гриби в блендер і подрібнюємо, намагаючись, щоб у готовій масі залишалися дрібні шматочки грибів. Остуджуємо.
- Присипаємо борошном робочу поверхню столу, розкачуємо листкове тісто в пласт товщиною п’ять міліметрів.
- У центр тіста викладаємо трохи грибної пасти. Кладемо зверху м’ясо.
- Щільно обсмажуємо м’ясний шматок грибною пастою, що залишилася. Змащуємо краї тіста злегка збитим яйцем і довільно защіпаємо цей великий «пиріг».
- Застеляємо деко пергаментом, посипаємо його борошном, викладаємо наш «пиріг» швом вниз, змащуємо яйцем і відправляємо запікатися в розігріту до 190 градусів духовку на 45 хвилин. Точний час визначайте по своїй моделі духовки.
- Тим часом готуємо найпростіший соус. Дрібно нарізаємо цибулину, обсмажуємо її в сковорідці, де готувалося м’ясо, разом з хорошим шматком вершкового масла. Готуємо до прозорості цибулі, помішуючи.
- Додаємо в цибулю ложку-півтори борошна, перемішуємо, вливаємо молоко і тушкуємо, постійно помішуючи віничком, до загусання. Солимо та перчимо. Цей соус подаємо разом з готовим м’ясом. А поки йому треба охолонути.
- Готовий пиріг дістаємо з духовки, злегка остуджуємо.
- Нарізаємо гострим ножем на порційні шматки. Подавайте гарячим, поливши соусом.
Курка фарширована грибами у духовці
Ароматна курочка з грибами – пальчики оближеш і попросиш добавки! Ця страва – неймовірно смачна. Приємно і те, що воно готується нескладно і швидко.
Інгредієнти:
- Курка – 1 шт.
- Печериці – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 0.5 головки
- Вершкове масло – 50 г
- Рослинна олія – 2 стол.л.
- Паприка – 1 чайн.л.
- Перець чорний мелений – 1 чайн.л.
- Перець червоний мелений – 1 чайн.л.
- Сіль – на смак
Спосіб приготування:
- Тушку курки рясно натираємо, включаючи внутрішню порожнину, сіллю і сумішшю перців.
- Далі курку скроплюємо або змащуємо пензликом рослинною олією і розподіляємо роздавлені часникові зубці по всій поверхні. 1-2 зубці залишаємо цілими для майбутньої начинки. Укутуємо курочку харчовою плівкою і ставимо маринуватися на 1-1,5 години в холодильник.
- Якщо вам попалися дрібненькі печериці, то залишайте їх цілими, якщо великі, – поріжте їх на 2-4 частини, а цибулю – тонкими півкільцями або чверть-кільцями, в залежності від розміру.
- На суху сковорідку викладаємо печериці, випаровуємо з них вологу, періодично помішуючи. Додаємо вершкове масло, цибулю, подрібнений часник, трохи солі.
- Доводимо грибну начинку до рум’яного відтінку.
- Картоплю розрізаємо вздовж на 4-6 частин, в залежності від розмірів (можна обійтися і без неї), викладаємо в злегка змащену маслом глибоку, що підходить за розміром, форму. Зверху кладемо курочку. Фаршируємо її грибною начинкою. Шов скріплюємо зубочистками. Можна курку герметично загорнути у фольгу, а можна цього і не робити. Ставимо курку в розігріту до 220 градусів духовку і запікаємо, знизивши температуру до 180 градусів, протягом 1-1,5 годин.
- Останні 10-15 хвилин готуємо, розгорнувши фольгу (якщо ви її використовували). За цей час скоринка підрум’яниться, і курка набуде більш апетитного вигляду. Якщо Ви хочете її красиво зарум’янити з двох сторін, акуратно переверніть її й так допікайте.
- Дістаємо з духовки курочку, акуратно видаляємо зубочистки. Додаємо трохи свіжої зелені, овочів і страва набуває святковий вигляд.
Картопля з беконом запечена в духовці
Цю просту страву можна подавати окремо і як гарнір. Рецепт сподобається вам своєю простотою та доступністю. З такою стравою впорається навіть кулінар-початківець.
Інгредієнти:
- Картопля – 6 шт.
- Бекон 0- 200 г
- Перець чорний мелений – на смак
- Італійські трави – на смак
- Сіль – на смак
Спосіб приготування:
- Миємо картоплю і чистимо, намагаючись, щоб кожна картопля була якомога рівнішою.
- Кожну картоплину промокаємо від зайвої вологи паперовими рушниками.
- Салимо картоплю, перчимо з усіх боків, посипаємо італійськими травами або готовими спеціями для картоплі.
- Кожну картоплину обмотуємо смужкою бекону. Викладаємо картоплю в форму для запікання, яку попередньо можна злегка змастити олією.
- Ставимо форму в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку і запікаємо приблизно 40 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою. Якщо картопля не готова, накрийте форму фольгою.
- Подавати картоплю можна зі свіжими овочами. Або приготуйте соус: 3 стол. л. сметани з’єднайте з 1 стол. л. оливкової олії, 1 стол. л. лимонного соку й 1 ч. л. зернистої гірчиці. Перемішайте або збийте в блендері для більш однорідної консистенції.
Новорічний мандариновий торт
Чудовий торт з мандаринами й м’яким сирним наповненням. Повітряний та легкий – ідеальний десерт після ситного частування.
Інгредієнти:
Тісто:
- Борошно – 230 г
- Цукор – 200 г
- Молоко – 125 мл
- Яйця – 8 шт.
- Розпушувач – 2 чайн.л.
- Мандаринова цедра – 2 чайн.л.
- Ванілін – 1 чайн.л.
Начинка:
- Мандарини – 6 шт.
Крем:
- Мандаринова цедра – 1 стол.л.
- Ванілін – 0.5 чайн.л.
- Сир “Філадельфія” – 800 г
- Цукрова пудра – 230 г
- Прикраси:
- Мандарини – 3 шт.
- Кокосова стружка – 70 г
Спосіб приготування:
- Яйця розділяємо на білки й жовтки.
- Білки збиваємо в пишну піну, поступово додаємо 50 г цукру. Ставимо збиті білки в холодильник.
- Окремо збиваємо жовтки з цукром, що залишився.
- Під час збивання маса буде світлішати на очах.
- Не перестаючи збивати, до жовтків поступово вливаємо молоко, всипаємо цедру і ванілін.
- Борошно просіюємо з розпушувачем і поступово всипаємо в тісто, збиваємо до однорідності.
- В кінці підмішуємо збиті білки. Має вийти однорідне тісто.
- Тісто розливаємо у дві однакові форми для випічки (Ø 20-22 см). Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці близько 35 хвилин.
- Даємо коржам охолонути й дістаємо з форми. Кожен корж розрізаємо на дві частини. Можна просочити кожен корж апельсиновим лікером.
- Крем. Сир «Філадельфія» з’єднаємо з цукровою пудрою, апельсиновим лікером, цедрою і ваніліном.
- Добре збити крем міксером до однорідності.
- Начинка. Мандарини чистимо, розділяємо на часточки. Кожну часточку очищуємо від плівок.
- Перший корж викладаємо на тарілку і промазуємо кремом.
- Зверху викладаємо скибки мандаринів. Повторюємо шари. Верх і боки торта промазуємо кремом і посипаємо кокосовою стружкою. Мандарини нарізаємо кружечками й прикрашаємо ними торт.
Новорічні капкейки “Червоний оксамит”
Яскраві зовні, м’які всередині, зі смачним вершковим кремом! Чудові капкейки стануть окрасою святкового столу.
Інгредієнти:
- Борошно – 200 г
- Какао-порошок – 10 г
- Цукор – 150 г
- Розпушувач – 5 г
- Рослинна олія – 90 г
- Кефір – 150 г
- Яйця – 70 г
- Харчовий барвник – 1 чайн.л.
Крем:
- Вершкове масло – 90 г
- Сирний сир – 225 г
- Цукрова пудра – 75 г
- Ванільний цукор – 10 г
Спосіб приготування:
- Спочатку в окремій чаші змішаємо всі сухі інгредієнти – борошно, цукор, какао і розпушувач.
- В іншому посуді об’єднаємо всі рідкі: яйця, масло і кефір. Туди ж кладемо чайну ложку харчового барвника.
- Добре перемішуємо всі компоненти міксером.
- Тепер нам треба об’єднати сухе з рідким: всипаємо борошно в нашу червону масу. Перемішуємо ложкою. Не повинно залишитися сухих грудочок. Тісто може здатися трохи пухким і неоднорідним – так і повинно бути, цей спосіб дасть м’якість м’якушці.
- У форму для кексів розкладаємо спеціальні паперові вкладки для капкейків. Наповнюємо їх тістом, приблизно на 2/3 об’єму. Печемо в духовці за температури 175°С. Перші 12 хвилин не відкриваємо, потім перевіряємо кожні 2 хвилини. Вони повинні стати пружними на дотик, а зубочистка, встромлена і вийнята, буде сухою.
- Поки печуться капкейки готуємо крем. Масло треба заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно встигло розм’якшити.
- Збиваємо масло з цукровою пудрою і ванільним цукром.
- Додаємо сирний сир і збиваємо до однорідного пишного крему.
- Готові капкейкі виймаємо з форми і даємо добре охолонути на решітці. Крем кладемо в кондитерський мішок і прикрашаємо верх за допомогою насадки “відкрита зірка”.
Різдвяно-новорічний напій Ег-ног
Який же Новий рік без цього напою! Спробуй! Традиційний різдвяний або новорічний напій, який подають в Америці і Європі – Ег-ног, або egg-nog.
Інгредієнти:
- Молоко – 1.1 л
- Вершки – 600 мл
- Яєчні жовтки – 12 шт.
- Мускатний горіх – 5 г
- Ванільний цукор – 2 чайн.л.
- Цукор – 100 г
Спосіб приготування:
- З цукром і сіллю збиваємо жовтки. Вливаємо в них півлітра молока і ставимо на повільний вогонь хвилин на 25-30.
- Важливо не доводити масу до закипання і постійно помішувати вінчиком. Яєчна маса збільшиться в об’ємі й побіліє.
- Забираємо з вогню. Нагріваємо молоко і вершки з мускатним горіхом, з’єднуємо обидві маси, заправляємо ванільним цукром (за бажанням).
- Охолоджуємо перед подачею в холодильнику (краще поставити на ніч).
Додавайте свої рецепти смачних новорічних страв і ми разом створимо добірку найкращих страв до святкового столу!