Кутя на Різдво: класичні та оригінальні рецепти

Кутя – один із символів українського Різдва, яку готують у кожній домівці на Свят Вечір. Приготувати її нескладно, однак загального рецепта немає, тому в багатьох, хто вперше береться готувати її, виникає запитання: як варити кутю? Для цього точно знадобиться невелика кількість вареної пшениці або ячменю і мед. Далі рецепти куті сильно розходяться в порядку і використанні інгредієнтів.

Вибираючи свій набір складників, людина отримує апетитне і дуже індивідуальне творіння, здатне наситити й дух, і тіло.

Кутя на Різдво – це страва без якої важко уявити це свято в Україні. Тому Tweet підготував для вас рецепт куті, а точніше цілу добірку. 

Класична різдвяна кутя

Кутя з пшениці з маком, родзинками й горіхами надзвичайно смачна, поживна і корисна.

Інгредієнти:

  • Пшенична крупа – 1 скл.
  • Вода – 500 мл
  • Мак харчовий – 100 г
  • Ізюм – 100 г
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Цукор – 1 стол.л.
  • Сіль – 1 чайн.л.
  • Мед – 50 г

Спосіб приготування:

  1. Ізюм запарити та обсушити. Горіхи порубати ножем, обсмажте на сухій сковорідці (приблизно 1-2 хвилини), почистити від лушпиння, потерши між долонями.
  2. Промите зерно перекладіть в каструлю з товстим дном, залийте водою (400 мл), поставити на середній вогонь, накривши кришкою. Коли закипить, зняти піну. Через 10 хвилин посолити. Зменшити нагрів до мінімального і продовжити варити до готовності. Зернятка повинні вийти м’якими, розсипчастими. Якщо вода випарувалася, а крупа ще не готова, долийте трохи гарячої води. Якщо каша готова, а рідина залишилася, щільно укутайте каструлю, щоб пшениця розпарилася.
  3. Мак промити від пилу і сміття, відкиньте на сито, дайте стекти рідині. Перекласти в каструлю, залити водою (70 мл), перемішати. Томити пів години на повільному вогні. Коли вода в маці зменшиться, і він стане густим, влити ще 50 мл і перемішати. Мак повинен повільно томитися, кипіння або булькання допускати не можна. Тепер потрібно перетерти готовий мак разом з цукром в ступці, блендером або перетріть 2-3 рази через м’ясорубку. Має вийти «макове молочко».
  4. Змішайте всі інгредієнти в мисці (пшениця, мак, родзинки, горіхи), додайте натуральний мед на свій смак. За бажанням можна влити узвар або кип’ячену воду.

Кутя з вишнею 

Мак і мед надають куті гармонійний солодкий смак. Сушені вишні, навпаки, привносять приємну кислинку.

Інгредієнти:

  • Пшенична крупа – 300 г
  • Вода – 600 мл
  • Ізюм світлий – 20 г
  • Ізюм темний – 20 г
  • Вишня сушена – 20 г
  • Мед – 2 стол.л.
  • Мак харчовий – 50 г

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю замочити у воді й залишити на ніч.
  2. Додати сухофрукти й горіхи. Варити в духовці на максимальній температурі, поки не пішов запах “готової каші”. Це може зайняти близько години, але орієнтуватися краще на запах, адже духові печі дуже різні.
  3. Для приготування макового молока, солодкий мак обшпарити окропом.
  4. Хвилин через 15 окріп зливається.
  5. Мак товчеться з невеликим додаванням холодної води.
  6. Коли утворюється білий сік, “макове молоко”, його можна відцідити через полотно.

Кутя з рисом і маком 

Кутя за цим рецептом стане центральною стравою святкового столу.

Інгредієнти:

  • Рис – 150 г
  • Мак харчовий – 100 г
  • Чорнослив – 120 г
  • Курага – 80 г
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Мед – 60 г
  • Узвар – 200 г

Спосіб приготування:

  1. Рис попередньо відварити.
  2. Мак залити гарячою водою на кілька хвилин і потім перетерти в м’ясорубці або в ступці товкачиком.
  3. До рису додати мак. Чорнослив і курагу подрібнити, додати до рису з маком. Трохи подрібнених сухофруктів залишити для прикраси.
  4. Горіхи підсмажити, очистити від лушпиння, подрібнити й додати до суміші.
  5. Додати мед, узвар із сухофруктів і все добре перемішати.

Кутя по-новому з булгуром 

Традиційна різдвяна страва – дуже смачна, солодка, з булгуром – незвично і свіжо. 

Інгредієнти:

  • Булгур – 200 г
  • Вода – 400 мл
  • Чорнослив – 100 г
  • Курага – 100 г
  • Мигдаль – 100 г
  • Волоські горіхи – 60 г
  • Фініки – 80 г
  • Мандарини – 130 г
  • Мед – 30 г
  • М’ята – 3 г

Спосіб приготування:

  1. Крупу промити, залийте водою і відваріть до готовності (близько 20 хвилин), нехай трохи охолоне.
  2. Тим часом чорнослив і курагу залити окропом і дати постояти 15-20 хвилин.
  3. Мигдаль так само пропарити кілька хвилин в окропі – так він легко очиститься від шкірки. А волоські горіхи для цього потрібно легко обсмажити. Кілька мигдальних горішків залиште для прикраси.
  4. Сухофрукти промити й просушити на паперовому рушнику. Нарізати поперек соломкою. Фініки також нарізати, попередньо видаливши кісточку. Горіхи подрібнити.
  5. Ретельно змішати булгур, подрібнені фрукти, горіхи, сік мандарина і мед.
  6. За допомогою чайної чашечки сформуйте порції для подачі до столу. Прикрасити цілими горіхами мигдалю і листочками м’яти.

Додавайте свої рецепти куті й ми разом створимо добірку найкращих страв до різдвяного столу!