Кутя – один із символів українського Різдва, яку готують у кожній домівці на Свят Вечір. Приготувати її нескладно, однак загального рецепта немає, тому в багатьох, хто вперше береться готувати її, виникає запитання: як варити кутю? Для цього точно знадобиться невелика кількість вареної пшениці або ячменю і мед. Далі рецепти куті сильно розходяться в порядку і використанні інгредієнтів.
Вибираючи свій набір складників, людина отримує апетитне і дуже індивідуальне творіння, здатне наситити й дух, і тіло.
Кутя на Різдво – це страва без якої важко уявити це свято в Україні. Тому Tweet підготував для вас рецепт куті, а точніше цілу добірку.
Класична різдвяна кутя
Кутя з пшениці з маком, родзинками й горіхами надзвичайно смачна, поживна і корисна.
Інгредієнти:
- Пшенична крупа – 1 скл.
- Вода – 500 мл
- Мак харчовий – 100 г
- Ізюм – 100 г
- Волоські горіхи – 100 г
- Цукор – 1 стол.л.
- Сіль – 1 чайн.л.
- Мед – 50 г
Спосіб приготування:
- Ізюм запарити та обсушити. Горіхи порубати ножем, обсмажте на сухій сковорідці (приблизно 1-2 хвилини), почистити від лушпиння, потерши між долонями.
- Промите зерно перекладіть в каструлю з товстим дном, залийте водою (400 мл), поставити на середній вогонь, накривши кришкою. Коли закипить, зняти піну. Через 10 хвилин посолити. Зменшити нагрів до мінімального і продовжити варити до готовності. Зернятка повинні вийти м’якими, розсипчастими. Якщо вода випарувалася, а крупа ще не готова, долийте трохи гарячої води. Якщо каша готова, а рідина залишилася, щільно укутайте каструлю, щоб пшениця розпарилася.
- Мак промити від пилу і сміття, відкиньте на сито, дайте стекти рідині. Перекласти в каструлю, залити водою (70 мл), перемішати. Томити пів години на повільному вогні. Коли вода в маці зменшиться, і він стане густим, влити ще 50 мл і перемішати. Мак повинен повільно томитися, кипіння або булькання допускати не можна. Тепер потрібно перетерти готовий мак разом з цукром в ступці, блендером або перетріть 2-3 рази через м’ясорубку. Має вийти «макове молочко».
- Змішайте всі інгредієнти в мисці (пшениця, мак, родзинки, горіхи), додайте натуральний мед на свій смак. За бажанням можна влити узвар або кип’ячену воду.
Кутя з вишнею
Мак і мед надають куті гармонійний солодкий смак. Сушені вишні, навпаки, привносять приємну кислинку.
Інгредієнти:
- Пшенична крупа – 300 г
- Вода – 600 мл
- Ізюм світлий – 20 г
- Ізюм темний – 20 г
- Вишня сушена – 20 г
- Мед – 2 стол.л.
- Мак харчовий – 50 г
Спосіб приготування:
- Пшеницю замочити у воді й залишити на ніч.
- Додати сухофрукти й горіхи. Варити в духовці на максимальній температурі, поки не пішов запах “готової каші”. Це може зайняти близько години, але орієнтуватися краще на запах, адже духові печі дуже різні.
- Для приготування макового молока, солодкий мак обшпарити окропом.
- Хвилин через 15 окріп зливається.
- Мак товчеться з невеликим додаванням холодної води.
- Коли утворюється білий сік, “макове молоко”, його можна відцідити через полотно.
Кутя з рисом і маком
Кутя за цим рецептом стане центральною стравою святкового столу.
Інгредієнти:
- Рис – 150 г
- Мак харчовий – 100 г
- Чорнослив – 120 г
- Курага – 80 г
- Волоські горіхи – 50 г
- Мед – 60 г
- Узвар – 200 г
Спосіб приготування:
- Рис попередньо відварити.
- Мак залити гарячою водою на кілька хвилин і потім перетерти в м’ясорубці або в ступці товкачиком.
- До рису додати мак. Чорнослив і курагу подрібнити, додати до рису з маком. Трохи подрібнених сухофруктів залишити для прикраси.
- Горіхи підсмажити, очистити від лушпиння, подрібнити й додати до суміші.
- Додати мед, узвар із сухофруктів і все добре перемішати.
Кутя по-новому з булгуром
Традиційна різдвяна страва – дуже смачна, солодка, з булгуром – незвично і свіжо.
Інгредієнти:
- Булгур – 200 г
- Вода – 400 мл
- Чорнослив – 100 г
- Курага – 100 г
- Мигдаль – 100 г
- Волоські горіхи – 60 г
- Фініки – 80 г
- Мандарини – 130 г
- Мед – 30 г
- М’ята – 3 г
Спосіб приготування:
- Крупу промити, залийте водою і відваріть до готовності (близько 20 хвилин), нехай трохи охолоне.
- Тим часом чорнослив і курагу залити окропом і дати постояти 15-20 хвилин.
- Мигдаль так само пропарити кілька хвилин в окропі – так він легко очиститься від шкірки. А волоські горіхи для цього потрібно легко обсмажити. Кілька мигдальних горішків залиште для прикраси.
- Сухофрукти промити й просушити на паперовому рушнику. Нарізати поперек соломкою. Фініки також нарізати, попередньо видаливши кісточку. Горіхи подрібнити.
- Ретельно змішати булгур, подрібнені фрукти, горіхи, сік мандарина і мед.
- За допомогою чайної чашечки сформуйте порції для подачі до столу. Прикрасити цілими горіхами мигдалю і листочками м’яти.
Додавайте свої рецепти куті й ми разом створимо добірку найкращих страв до різдвяного столу!