Картопля – це один з найважливіших інгредієнтів, які ми використовуємо ледь не щодня. Чудові смакові якості, простота приготування, можливість тривалого зберігання і звичайно низька ціна – все це визначило успіх картоплі в раціоні людини. Існує дуже багато страв з картоплі, але навіть найулюбленіші з них з часом набридають.
Смажити, варити, готувати у фритюрі – все це можна робити з популярним овочем, Тому не варто зупинятися на давно всім відомих рецептах. Страви з картоплі – це універсальні рішення, як на щодень, так і до святкового столу. Ви здивуєтесь скільки смачних і не банальних страв можна приготувати з цього популярного інгредієнта.
Саме тому ми підготували нові та надзвичайно смачні рецепти з картоплі, які точно здивуються вас і стануть вашими улюбленими.
1. Запечена картопля в духовці з майонезом

Запечена картопля в майонезі можна подавати як гарнір, або, як самостійну страву. Дуже добре поєднується зі свіжими овочами та овочевими салатами. До того ж готується дуже просто і швидко.
Інгредієнти:
- Картопля – 400 г
- Майонез – 3 столові ложки
- Часник – 1 зубчик
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Наріжте почищену картоплю будь-яким зручним способом. Головне не дрібнити при нарізці, – інакше картопля перетвориться при запіканні в пюре.
- Посоліть нарізану картоплю.
- Додайте подрібнений часник. Якщо з якихось причин у вас немає свіжого часнику, сміливо міняйте його на часниковий порошок.
- Додайте майонез. За бажанням замість майонезу можна використовувати й сметану, і густий йогурт, і жирні вершки.
- Все добре перемішайте. Також на цьому етапі можете додати до картоплі свої улюблені трави й приправи. Цілком підійдуть сюди й прованські трави, і чебрець, і розмарин, і просто мелений духмяний перець або паприка. А може бути це буде натертий сир.
- Викладіть картоплю у форму. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці близько 35-40 хвилин. Можна накрити форму фольгою, – тоді картопля вийде тушкованою, а можна відкрити за 10 хвилин до закінчення запікання, – тоді буде легка хрустка скоринка. Якщо ж вам більше до душі хрусткий варіант страви, то не закривайте форму фольгою взагалі.
2. Картопля Айдахо у духовці

Цікавий варіант запеченої картоплі. Картопля Айдахо в духовці має пікантний пряний смак, в міру хрустку скоринку і м’яку серцевину. До такого картоплі відмінно підійдуть маса найрізноманітніших соусів, закусок, намазок, свіжих овочів, а також легких соковитих салатів.
Інгредієнти:
- Картопля – 1.2 кг
- Олія – 2 столові ложки
- Сіль – 1 чайна ложка
- Паприка – 1 чайна ложка
- Петрушка – 10 г
- Кріп – 10 г
- Часник – 1 зубчик
- Гірчиця 1 – чайна ложка
- Кетчуп – 1 чайна ложка
Спосіб приготування:
- У мисці з’єднайте олія, гірчицю, сіль, мелену паприку, кетчуп, часник. Страву можна “підсилити” на свій смак додатковими прянощами такими як чорний мелений перець, гострий мелений перець, чилі.
- Додайте чисту і дрібно нарізану зелень: петрушку і кріп (потрібно тільки м’які вершечки, жорстку частину, стебла необхідно прибрати).
- Перемішайте і в цю маслянисту пряну суміш покладіть картоплю, нарізану скибками й попередньо відваріть 2-3 хвилини в киплячій воді. Перемішайте картоплю за допомогою ложки або руками, щоб кожен міліметр картоплі був покритий “соусом”.
- Викладіть картопляні скибки в один шар на деко. Пергаментний папір не обов’язковий, оскільки велика кількість олії не дасть картоплі пристати до листу, але для підстрахування можете скористатися пергаментним папером або спеціальними килимками для запікання.
- Поставте картоплю в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і запікайте близько 30 хвилин. Перемішувати його не потрібно. Готову картоплю “Айдахо” повинен красиво підрум’яниться, а всередині стати м’якою.
3. Картопля з медом

Чудовий гарнір для м’ясних страв і не тільки. Якщо ні разу не пробували подібного – приготуйте, має сподобатися.
Інгредієнти:
- Картопля – 800 г
- Чебрець – 5 г
- Лавровий лист – 1 шт.
- Мед – 2 столові ложки
- Олія – 2 столові ложки
- Розмарин сухий – 1 столова ложка
- Запашний перець – 1 столова ложка
- Перець горошком – 4 г
- Морська сіль – 1 чайна ложка
Спосіб приготування:
- Картоплю ретельно вимийте, викладіть в каструлю, додайте чебрець, запашний перець, лавровий лист і сіль. Залийте водою і відваріть до напівготовності.
- Потім злийте воду, картоплю охолодіть і очистьте від шкірки.
- Викладіть картоплю в форму для запікання.
- Полийте олією і медом і акуратно перемішайте. Запікайте картоплю в розігрітій до 200 ° С духовці близько 25 хвилин до появи золотистої скоринки. Під час запікання кілька разів перемішайте картоплю. За 5 хвилин до готовності посипати картопля меленими спеціями.
4. Картопля в сметані запечена у духовці

Дуже проста, смачна, ароматна і ситна страва. Досить витратити 10 хвилин свого часу, а інше зробить духовка.
Інгредієнти:
- Картопля – 500 г
- Сметана – 150 г
- Твердий сир – 100 г
- Вершкове масло – 10 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Базилік – за смаком
- Перець гострий мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю помийте, почистьте і наріжте на тонкі пластини. Якщо картопля молода, то її досить помити, а нарізати картоплю можна разом зі шкіркою. Картоплю викладіть шарами або гармошкою в форму, змащену вершковим маслом.
- Сметану викладіть в миску, якщо сметана жирна і густа, то її можна розвести рідкими вершками або водою. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Також можна додати ще які-небудь спеції й приправу. Добре з картоплею поєднуються кріп, базилік, розмарин, паприка, майоран, чабер. Ретельно перемішуємо інгредієнти.
- Залийте сметанним соусом картоплю у формі для запікання. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форму з картоплею можна накрити фольгою, щоб картопля швидше пропікся, але не пересохла.
- Тим часом натріть твердий сир на тертці.
- Через 25 хвилин вийміть форму з картоплею з духовки, зніміть з неї фольгу.
- Картоплю присипте тертим сиром. Відправте картоплю в духовку ще на 10 хвилин. Запікайте картоплю до утворення рум’яної скоринки.
5. Картопля з сиром на сковорідці

Дуже смачна страва для обіду або вечері. Картопля з сиром – це дуже смачна, щоденна страва. Для ще більшої ситності додавайте трохи шинки – так страва стає більш ароматною.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Свинина – 150 г
- Цибуля – 1 шт.
- Твердий сир – 200 г
- Олія 30 – г
- Сіль – за смаком
- Спеції сухі – за смаком
Спосіб приготування:
- Візьміть невеликий шматочок свинини з прошарком і наріжте на шматочки. На гарячу сковорідку налийте трохи олії та викладіть шматочки. Обсмажте на сильному вогні протягом 3-5 хвилин. Кілька раз перемішайте в процесі смаження.
- Цибулю очистьте від лушпиння, промийте в холодній воді й дрібно наріжте. Додайте нарізану цибулю в сковороду до свинини. Обсмажте все разом кілька хвилин.
- Очистьте необхідну кількість картоплі й добре помийте, щоб ніде не було слідів землі. Наріжте очищену картоплю соломкою.
- Викладіть нарізану картоплю в сковорідку. Все добре перемішайте. Накрийте кришкою і зменште вогонь. Готуйте хвилин 15-20. За цей час 2-3 рази перемішайте. Часто це робити не треба, інакше картопля буде розвалюватися. Найзручніше це робити за допомогою дерев’яної лопатки.
- Якщо хочете, щоб у картоплі утворилася апетитна, хрустка скоринка, то готуйте з відкритою кришкою. Смажте картоплю до тих пір, поки вона не стане м’якою. В кінці смаження на смак додайте трохи солі й спеції.
- Окремо натріть сир на великій тертці.
- Рясно посипте картоплю сиром, накрийте кришкою і вимкніть вогонь. Залиште постояти хвилин 5. За цей час на гарячій картоплі сир розплавиться.
6. Картопляні палички із сиром

Цю страву можна обсмажувати в сковороді, а можна налити в глибокий сотейник досить олії й обсмажити палички у фритюрі. Виходять ось такі рум’яні золотисті картки з хрусткою скоринкою і м’якою начинкою. Страву можна подавати з будь-яким соусом до смаку.
Інгредієнти:
- Картопля – 600 г
- Твердий сир – 100 г
- Панірувальні сухарі – 50 г
- Олія – 50 мл
- Яйця – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю відваріть в шкірці до готовності. Після картоплю злегка остудіть і очистьте.
- Натріть картоплю на великій тертці. М
- У потерту картоплю додайте сіль і перець. Перемішайте до однорідності.
- Сир наріжте прямокутними брусочками. Брусочки повинні бути не дуже довгими.
- Яйце збити до однорідності. За бажання можна додати в яйце трохи молока і збити разом до однорідності.
- З картопляної маси зробити невеликі коржі. Покласти в середину по брусочки сиру.
- Сформувати з картоплі палички, щоб сир опинився всередині. Палички повинні бути цільними, без розривів, інакше при смаженні сир буде плавитися і витікати в розриви.
- Вмочити кожну паличку в яйце, потім обваляти в панірувальних сухарях.
- У сковороді розігріти олію й обсмажити на ньому картопляні палички з усіх боків до появи золотистої скоринки. Щоб прибрати надлишки жиру, можна застелити тарілку паперовими рушниками й викласти палички перед подачею на стіл.
7. Картопля фарширована фаршем

Смачна і ситна страва. Її подають до обіду або на вечерю, не забуваючи про соуси й салати зі свіжих овочів. Фарширувати картоплю можна як свинячим, так і яловичим фаршем, баранячим, курячим і т.д., головне, щоб у фарші був жир.
Інгредієнти:
- Картопля – 4 шт.
- Фарш м’ясний – 250 г
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія – 1 чайна ложка
Спосіб приготування:
- Почищену і промиту картоплю викладіть в казан або каструлю, залийте теплою водою, додайте сіль, лаврове листя і поставте на плиту. Відварювати протягом 15-20 хвилин практично до готовності. Стежити за овочами, щоб вони не переварились, інакше їх неможливо буде нафарширувати.
- Коли овочі зваряться, дайте їм злегка охолонути, вийнявши з води. Розріжте кожну картоплину горизонтально навпіл, чайною ложечкою або ножем вийняти серединку. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть в неї половинки відвареної картоплі.
- Цибулю наріжте дрібними кубиками, з’єднайте з фаршем, посоліть і поперчіть за смаком. Вимішайте і начинити фаршем половинки картоплі.
- Запекти страву приблизно 25 хвилин при температурі 180-200 в духовій шафі. За 3-5 хвилин до готовності можна змастити сметаною або присипати дрібно натертим твердим сиром, але це – суто за бажанням, адже фарширована картопля подається зі сметаною або іншим соусом на її основі.
8. Картопляні гнізда із куркою

Оригінальна подача простої страви з доступними інгредієнтами, яка зможете здивувати ваших гостей.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Куряче філе – 350 г
- Цибуля ріпчаста – 100 г
- М’який сир – 70 г
- Вершкове масло – 30 г
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Спочатку необхідно почистити картоплю і відварити до готовності (для картопляного пюре). Пюре маємо отримати густим і добре тримати форму. Картопляне пюре необхідно остудити.
- Поки відварюється картопля, наріжте куряче філе і цибулю.
- Обсмажте цибулю і куряче філе до напівготовності.
- Натріть сир на дрібній тертці.
- Застеліть деко пергаментом і змастіть його маслом. Сформуйте з картоплі “гнізда”. Їх можна формувати руками, або використовувати форми або видавити пюре з кондитерського мішка. В результаті має бути дно і стінки.
- Потім в картопляні гнізда викладіть начинку з курячого філе і цибулі (викладати щільно).
- Зверху на начинку викладіть натертий сир. Виходить смачніше, коли сиру багато. Далі поставити деко з картопляними гніздами в розігріту духовку. Запікати 20-25 хвилин за температури 180 градусів.
- Картопляні гнізда з куркою готові. За бажанням можна полити соєвим соусом та посипати зеленню.
9. Запіканка з картоплею і м’ясом

Смачна ситна запіканка з картоплею і фаршем. Готується дуже просто з доступних продуктів. Таку страву можна приготувати з картопляного пюре, яке залишилося і відвареного або смаженого м’яса.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Курячий фарш – 500 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Молоко – 100 мл
- Вершкове масло – 50 г
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
- Рослинна олія – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю почистьте, залийте холодною водою, підсоліть і варіть на середньому вогні до готовності. У цьому рецепті можна використовувати вже готове картопляне пюре.
- Моркву і цибулю помийте, очистьте і подрібніть. Розігрійте сковорідку з олією і обсмажте трохи цибулю з морквою. Додайте курячий фарш і постійно помішуючи, розбивайте великі шматочки дерев’яною лопаткою, обсмажте фарш до готовності. Додайте сіль, перець за смаком.
- З готової картоплю злийте воду і зробіть пюре. Воно не повинно бути рідким.
- Форму для запікання – це може бути велика форма або кілька маленьких – змастіть маслом. Викладіть на дно форми половину картопляного пюре, потім підготовлений обсмажений з овочами фарш.
- Зверху викладіть решту картопляного пюре. За допомогою вилки, за бажанням, зробити рифлену поверхню. Крім цього, тут можливі варіанти: можна посипати натертий сир, можна викласти шматочки вершкового масла, а можна залити поверхню сметаною або сумішшю яйця і молока – все за бажанням. Поставте форму з картопляною запіканкою в попередньо розігріту до 180 духовку на 15 – 20 хвилин або до рум’яності.
10. Картопляна запіканка з фаршем у мікрохвильовці

Проста, швидка, ситна і смачна запіканка. Таку запіканку готувати швидше, ніж писати рецепт. А мікрохвильовка робить процес ще швидшим.
Інгредієнти:
- Картопля – 900 г
- Фарш м’ясний – 200 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Курячі яйця – 2 шт.
- Твердий сир – 50 г
- Молоко – 50 мл
- Рослинна олія – 1 столова ложка
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Зі звареної картоплі зробіть пюре. Не користуйтеся звичайним блендером з ножами – він перетворить картоплю в неїстівний клей.
- До пюре додайте молоко, сіль і перець. Розбийте до пюре яйця і все перемішайте до однорідності.
- Дрібно наріжте цибулю і змішайте його з фаршем. Поставте в мікрохвильовку на 6 хвилин (режим Мікрохвилі). Потім додайте сіль, перець і перемішайте.
- Змастіть форму для запіканки маслом і викладіть половину картоплі рівним шаром. Так само рівно викладіть фарш, і зверху – другу частину картоплі.
- Натріть сир на великій тертці та притрусіть рівномірно по всій поверхні майбутню запіканку сиром.
- Приготуйте запіканку. Режим Мікрохвилі, 80% потужності, 15 хвилин. Потім включите режим Гриль на 5 хвилин.
11. Запечена картопля в рукаві зі соусом Бешамель

Картопля з ніжною скоринкою в рукаві має не тільки чудовий смак, але і зберігає в собі всі корисні речовини. А соус бешамель додасть вершковий смак і аромат мускатного горіха.
Інгредієнти:
- Картопля – 500 г
- Вершкове масло – 30 г
- Куркума – за смаком
- Перець – за смаком
- Сіль – за смаком
Соус Бешамель:
- Вершкове масло – 1 столова ложка
- Мука – 2 столові ложки
- Вершки – 1 склянка
- Мускатний горіх – за смаком
- Перець – за смаком
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Покладіть почищену картоплю в рукав. Додайте сіль, куркуму, перець, розтоплене вершкове масло.
- Зав’яжіть рукав. Все добре струсіть. У заздалегідь розігрітій духовці до 220 градусів випікати 30 хв до готовності.
- Соус: У каструльці на середньому вогні розплавити масло, але не доводити його до кипіння. У масло додати борошно, і отриману суміш гарненько розмішувати кілька хвилин.
- Ця суміш може трохи змінити колір, стати золотистої, але не доводьте її до коричневого кольору.
- Знімаємо каструлю з вогню, і потроху вводимо вершки й продовжуємо це все помішувати, не допускаючи утворення грудочок.
- Повертаємо каструлю на вогонь і заважаємо, поки соус не закипить.
- Потім додаємо сіль, мускатний горіх і перець.
12. Картопляні крокети

Якщо вам подобається картопля фрі або картопля по-селянськи, в яких під хрусткою скоринкою ховається ніжний картопляний м’якуш, то ці крокети теж припадуть вам до душі.
Інгредієнти:
- Картопля – 500 г
- Олія – 300 мл
- Яйця – 1 шт.
- Вершкове масло – 20 г
- Сіль – 1 столова ложка
- Паприка – 1 чайна ложка
- Перець чорний мелений – за смаком
- Панірувальні сухарі – 75 г
- Борошно – 50 г
- Яйця – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Картоплю почистьте і наріжте кубиками.
- Викладіть картоплю в каструлю, залийте водою, доведіть до кипіння і варіть в підсоленій воді на середньому вогні до готовності.
- Картоплю розімніть в пюре.
- Додайте шматочок вершкового масла і перемішати. Масу охолодіть до кімнатної температури.
- У картопляне пюре збийте яйце. Додайте паприку і перець і ретельно перемішайте.
- Для панірування збийте яйце до однорідності.
- З картопляного пюре зробіть невеликі кульки розміром з волоський горіх. Кожен кульку спочатку обваляти в борошні.
- Потім занурте в збите яйце і запаніруйте в сухарях. Панірувати в сухарях потрібно дуже ретельно, щоб не залишалося жодного вільної ділянки.
- У сотейнику розігрійте до кипіння олію.
- Опустіть в киплячу олію кілька крокетів і смажте у фритюрі до золотистої скоринки. Спочатку картопляні кульки опустяться на дно, але в міру готовності вони спливуть на поверхню.
- Готові крокети шумівкою перекладіть на серветку, щоб стік зайвий жир.
13. Картопля скибками запечена у духовці

Просто, бюджетно і смачно! Страва, яку можна їсти, як самостійно, так і як гарнір до основних страв.
Інгредієнти:
- Картопля – 800 г
- Соняшникова олія – 30 г
- Каррі – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Італійські трави – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю почистьте і наріжте скибками.
- Викладіть у форму, посоліть, поперчіть, додайте каррі та прованські трави, скропіть олією і добре все перемішайте.
- Поставити в духовку на 180-200 градусів на годину.
14. Картопля скибками у гірчичному соусі

Апетитні картопляні скибочки в гірчичному соусі. Картопелька виходить ароматною, з хрусткою скоринкою. Підійде і на пісний стіл і для тих, хто просто любить картоплю.
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.
- Гірчиця – 3 чайні ложки
- Часник – 2 зубчики
- Олія – 2 столові ложки
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
- Спеції сухі – за смаком
Спосіб приготування:
- Поріжте картоплю скибочками та варіть протягом 3 – 5 хвилин. Під час варіння картоплю потрібно приправити сіллю.
- Для соусу беремо гірчицю, додайте в неї дрібно подрібнений часник олію, перець і сушені трави (можна кріп і подрібнений лавровий лист). З картоплі злийте воду й охолоджуйте хвилин 5, додайте соус і все добре перемішайте.
- Поставте картоплю на деко і запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці до золотистої скоринки (хвилин 20).
15. Молода картопля запечена з травами та часником

Перед такою стравою дійсно неможливо встояти. Під час запікання витають спокусливі аромати часнику і трав. Картопля виходить дуже ніжною і в міру пряною.
Інгредієнти:
- Молода картопля – 1 кг
- Гірчиця готова – 2 чайні ложки
- Часник – 5 зубчиків
- Орегано сухий – 0.5 чайної ложки
- Базилік – 0.5 чайної ложки
- Розмарин сухий – 0.5 чайної ложки
- Паприка – 0.5 чайної ложки
- Каррі – 0.25 чайної ложки
- Олія – 4 столові ложки
- Лимон – 0.5 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець гострий мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- У мисці змішайте гірчицю, олію, подрібнений часник, паприку, каррі, сушені трави та сік половини лимона.
- Молода картопля (краще невеликого розміру) ретельне наріжте на 2-4 частини в залежності від розміру і додаємо в миску до суміші спецій. Ретельно перемішайте. Приправте картопля сіллю і перцем, знову перемішайте.
- Викладіть картоплю на деко (викладаємо в один шар, якщо картоплі багато, то запікайте на двох деках). Запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці близько 30-40 хвилин, за час запікання картопля кілька разів перемішуємо.
Додавайте свої рецепти смачних страв з картоплі, ми разом створимо добірку найкращих страв до столу!