Топ-15 рецептів з картоплі

Картопля – це один з найважливіших інгредієнтів, які ми використовуємо ледь не щодня. Чудові смакові якості, простота приготування, можливість тривалого зберігання і звичайно низька ціна – все це визначило успіх картоплі в раціоні людини. Існує дуже багато страв з картоплі, але навіть найулюбленіші з них з часом набридають. 

Смажити, варити, готувати у фритюрі – все це можна робити з популярним овочем, Тому не варто зупинятися на давно всім відомих рецептах. Страви з картоплі – це універсальні рішення, як на щодень, так і до святкового столу. Ви здивуєтесь скільки смачних і не банальних страв можна приготувати з цього популярного інгредієнта.

Саме тому ми підготували нові та надзвичайно смачні рецепти з картоплі, які точно здивуються вас і стануть вашими улюбленими.

1. Запечена картопля в духовці з майонезом

Запечена картопля в майонезі можна подавати як гарнір, або, як самостійну страву. Дуже добре поєднується зі свіжими овочами та овочевими салатами. До того ж готується дуже просто і швидко.

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 г
  • Майонез – 3 столові ложки
  • Часник – 1 зубчик
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Наріжте почищену картоплю будь-яким зручним способом.  Головне не дрібнити при нарізці, – інакше картопля перетвориться при запіканні в пюре. 
  1. Посоліть нарізану картоплю.
  1. Додайте подрібнений часник. Якщо з якихось причин у вас немає свіжого часнику, сміливо міняйте його на часниковий порошок.
  1. Додайте майонез. За бажанням замість майонезу можна використовувати й сметану, і густий йогурт, і жирні вершки.
  1. Все добре перемішайте. Також на цьому етапі  можете додати до картоплі свої улюблені трави й приправи. Цілком підійдуть сюди й прованські трави, і чебрець, і розмарин, і просто мелений духмяний перець або паприка. А може бути це буде натертий сир. 
  1. Викладіть картоплю у форму. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці близько 35-40 хвилин. Можна накрити форму фольгою, – тоді картопля вийде тушкованою, а можна відкрити за 10 хвилин до закінчення запікання, – тоді буде легка хрустка скоринка. Якщо ж вам більше до душі хрусткий варіант страви, то не закривайте форму фольгою взагалі.

2. Картопля Айдахо у духовці

Цікавий варіант запеченої картоплі. Картопля Айдахо в духовці має пікантний пряний смак, в міру хрустку скоринку і м’яку серцевину. До такого картоплі відмінно підійдуть маса найрізноманітніших соусів, закусок, намазок, свіжих овочів, а також легких соковитих салатів.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1.2 кг
  • Олія – 2 столові ложки
  • Сіль – 1 чайна ложка
  • Паприка – 1 чайна ложка
  • Петрушка – 10 г
  • Кріп – 10 г
  • Часник – 1 зубчик
  • Гірчиця 1 – чайна ложка 
  • Кетчуп – 1 чайна ложка 

Спосіб приготування:

  1. У мисці з’єднайте олія, гірчицю, сіль, мелену паприку, кетчуп, часник. Страву можна “підсилити” на свій смак додатковими прянощами такими як чорний мелений перець, гострий мелений перець, чилі.
  1. Додайте чисту і дрібно нарізану зелень: петрушку і кріп (потрібно тільки м’які вершечки, жорстку частину, стебла необхідно прибрати).
  1. Перемішайте і в цю маслянисту пряну суміш покладіть картоплю, нарізану скибками й попередньо відваріть 2-3 хвилини в киплячій воді. Перемішайте картоплю за допомогою ложки або руками, щоб кожен міліметр картоплі був покритий “соусом”.
  1. Викладіть картопляні скибки в один шар на деко. Пергаментний папір не обов’язковий, оскільки велика кількість олії не дасть картоплі пристати до листу, але для підстрахування можете скористатися пергаментним папером або спеціальними килимками для запікання.
  1. Поставте картоплю в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і запікайте близько 30 хвилин. Перемішувати його не потрібно. Готову картоплю “Айдахо” повинен красиво підрум’яниться, а всередині стати м’якою.

3. Картопля з медом

Чудовий гарнір для м’ясних страв і не тільки. Якщо ні разу не пробували подібного – приготуйте, має сподобатися.

Інгредієнти:

  • Картопля – 800 г
  • Чебрець – 5 г
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Мед – 2 столові ложки
  • Олія – 2 столові ложки
  • Розмарин сухий – 1 столова ложка
  • Запашний перець – 1 столова ложка
  • Перець горошком – 4 г
  • Морська сіль – 1 чайна ложка

Спосіб приготування:

  1. Картоплю ретельно вимийте, викладіть в каструлю, додайте чебрець, запашний перець, лавровий лист і сіль. Залийте водою і відваріть до напівготовності.
  1. Потім злийте воду, картоплю охолодіть і очистьте від шкірки.
  1. Викладіть картоплю в форму для запікання.
  1. Полийте олією і медом і акуратно перемішайте. Запікайте картоплю в розігрітій до 200 ° С духовці близько 25 хвилин до появи золотистої скоринки. Під час запікання кілька разів перемішайте картоплю. За 5 хвилин до готовності посипати картопля меленими спеціями.

4. Картопля в сметані запечена у духовці

Дуже проста, смачна, ароматна і ситна страва. Досить витратити 10 хвилин свого часу, а інше зробить духовка.

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 г
  • Сметана – 150 г
  • Твердий сир – 100 г
  • Вершкове масло – 10 г
  • Сіль –  за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Базилік – за смаком
  • Перець гострий мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю помийте, почистьте і наріжте на тонкі пластини. Якщо картопля молода, то її досить помити, а нарізати картоплю можна разом зі шкіркою. Картоплю викладіть шарами або гармошкою в форму, змащену вершковим маслом.
  1. Сметану викладіть в миску, якщо сметана жирна і густа, то її можна розвести рідкими вершками або водою. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Також можна додати ще які-небудь спеції й приправу. Добре з картоплею поєднуються кріп, базилік, розмарин, паприка, майоран, чабер. Ретельно перемішуємо інгредієнти.
  1. Залийте сметанним соусом картоплю у формі для запікання. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форму з картоплею можна накрити фольгою, щоб картопля швидше пропікся, але не пересохла. 
  1. Тим часом натріть твердий сир на тертці.
  1. Через 25 хвилин вийміть форму з картоплею з духовки, зніміть з неї фольгу.
  1. Картоплю присипте тертим сиром. Відправте  картоплю в духовку ще на 10 хвилин. Запікайте картоплю до утворення рум’яної скоринки.

5. Картопля з сиром на сковорідці

Дуже смачна страва для обіду або вечері. Картопля з сиром – це дуже смачна, щоденна страва. Для ще більшої ситності додавайте трохи шинки – так страва стає більш ароматною.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Свинина – 150 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Твердий сир – 200 г
  • Олія 30 – г
  • Сіль – за смаком
  • Спеції сухі – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Візьміть невеликий шматочок свинини з прошарком і наріжте на шматочки. На гарячу сковорідку налийте трохи олії та викладіть шматочки. Обсмажте на сильному вогні протягом 3-5 хвилин. Кілька раз перемішайте в процесі смаження.
  1. Цибулю очистьте від лушпиння, промийте в холодній воді й дрібно наріжте. Додайте нарізану цибулю в сковороду до свинини. Обсмажте все разом кілька хвилин.
  1. Очистьте необхідну кількість картоплі й добре помийте, щоб ніде не було слідів землі. Наріжте очищену картоплю соломкою.
  1. Викладіть нарізану картоплю в сковорідку. Все добре перемішайте. Накрийте кришкою і зменште вогонь. Готуйте хвилин 15-20. За цей час 2-3 рази перемішайте. Часто це робити не треба, інакше картопля буде розвалюватися. Найзручніше це робити за допомогою дерев’яної лопатки. 
  1. Якщо хочете, щоб у картоплі утворилася апетитна, хрустка скоринка, то готуйте з відкритою кришкою. Смажте картоплю до тих пір, поки вона не стане м’якою. В кінці смаження на смак додайте трохи солі й спеції.
  1. Окремо натріть сир на великій тертці.
  1. Рясно посипте картоплю сиром, накрийте кришкою і вимкніть вогонь. Залиште постояти хвилин 5. За цей час на гарячій картоплі сир розплавиться. 

6. Картопляні палички із сиром

Цю страву можна обсмажувати в сковороді, а можна налити в глибокий сотейник досить олії й обсмажити палички у фритюрі. Виходять ось такі рум’яні золотисті картки з хрусткою скоринкою і м’якою начинкою. Страву можна подавати з будь-яким соусом до смаку.

Інгредієнти:

  • Картопля – 600 г
  • Твердий сир – 100 г
  • Панірувальні сухарі – 50 г
  • Олія – 50 мл
  • Яйця – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль –  за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю відваріть в шкірці до готовності. Після картоплю злегка остудіть і очистьте.
  1. Натріть картоплю на великій тертці. М
  1. У потерту картоплю додайте сіль і перець. Перемішайте до однорідності.
  1. Сир наріжте прямокутними брусочками. Брусочки повинні бути не дуже довгими.
  1. Яйце збити до однорідності. За бажання можна додати в яйце трохи молока і збити разом до однорідності.
  1. З картопляної маси зробити невеликі коржі. Покласти в середину по брусочки сиру.
  1. Сформувати з картоплі палички, щоб сир опинився всередині. Палички повинні бути цільними, без розривів, інакше при смаженні сир буде плавитися і витікати в розриви.
  1. Вмочити кожну паличку в яйце, потім обваляти в панірувальних сухарях.
  1. У сковороді розігріти олію й обсмажити на ньому картопляні палички з усіх боків до появи золотистої скоринки. Щоб прибрати надлишки жиру, можна застелити тарілку паперовими рушниками й викласти палички перед подачею на стіл. 

7. Картопля фарширована фаршем

Смачна і ситна страва. Її  подають до обіду або на вечерю, не забуваючи про соуси й салати зі свіжих овочів. Фарширувати картоплю можна як свинячим, так і яловичим фаршем, баранячим, курячим і т.д., головне, щоб у фарші був жир.

Інгредієнти:

  • Картопля – 4 шт.
  • Фарш м’ясний – 250 г
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Олія – 1 чайна ложка

Спосіб приготування:

  1. Почищену і промиту картоплю викладіть в казан або каструлю, залийте теплою водою, додайте сіль, лаврове листя і поставте на плиту. Відварювати протягом 15-20 хвилин практично до готовності. Стежити за овочами, щоб вони не переварились, інакше їх неможливо буде нафарширувати.
  1. Коли овочі зваряться, дайте їм злегка охолонути, вийнявши з води. Розріжте кожну картоплину горизонтально навпіл, чайною ложечкою або ножем вийняти серединку. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть в неї половинки відвареної картоплі.
  1. Цибулю наріжте дрібними кубиками, з’єднайте з фаршем, посоліть і поперчіть за смаком. Вимішайте і начинити фаршем половинки картоплі. 
  1. Запекти страву приблизно 25 хвилин при температурі 180-200 в духовій шафі. За 3-5 хвилин до готовності можна змастити сметаною або присипати дрібно натертим твердим сиром, але це – суто за бажанням, адже фарширована картопля подається зі сметаною або іншим соусом на її основі.

8. Картопляні гнізда із куркою

Оригінальна подача простої страви з доступними інгредієнтами, яка зможете здивувати ваших гостей.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Куряче філе – 350 г
  • Цибуля ріпчаста – 100 г
  • М’який сир – 70 г
  • Вершкове масло – 30 г
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Спочатку необхідно почистити картоплю і відварити до готовності (для картопляного пюре). Пюре маємо отримати густим і добре тримати форму. Картопляне пюре необхідно остудити.
  1. Поки відварюється картопля, наріжте куряче філе і цибулю.
  1. Обсмажте цибулю і куряче філе до напівготовності.
  1. Натріть сир на дрібній тертці.
  1. Застеліть деко пергаментом і змастіть його маслом. Сформуйте з картоплі “гнізда”. Їх можна формувати руками, або використовувати форми або видавити пюре з кондитерського мішка. В результаті має бути дно і стінки.
  1. Потім в картопляні гнізда викладіть начинку з курячого філе і цибулі (викладати щільно).
  1. Зверху на начинку викладіть натертий сир. Виходить смачніше, коли сиру багато. Далі поставити деко з картопляними гніздами в розігріту духовку. Запікати 20-25 хвилин за температури 180 градусів.
  1. Картопляні гнізда з куркою готові. За бажанням можна полити соєвим соусом та посипати зеленню.

9. Запіканка з картоплею і м’ясом

Смачна ситна запіканка з картоплею і фаршем. Готується дуже просто з доступних продуктів. Таку страву можна приготувати з картопляного пюре, яке залишилося і відвареного або смаженого м’яса.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Курячий фарш – 500 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Молоко – 100 мл
  • Вершкове масло – 50 г
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Рослинна олія – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю почистьте, залийте холодною водою, підсоліть і варіть на середньому вогні до готовності. У цьому рецепті можна використовувати вже готове картопляне пюре.
  1. Моркву і цибулю помийте, очистьте і подрібніть. Розігрійте сковорідку з олією і обсмажте трохи цибулю з морквою. Додайте курячий фарш і постійно помішуючи, розбивайте великі шматочки дерев’яною лопаткою, обсмажте фарш до готовності. Додайте сіль, перець за смаком.
  1. З готової картоплю злийте воду і зробіть пюре. Воно не повинно бути рідким.
  1. Форму для запікання – це може бути велика форма або кілька маленьких – змастіть маслом. Викладіть на дно форми половину картопляного пюре, потім підготовлений обсмажений з овочами фарш.
  1. Зверху викладіть решту картопляного пюре. За допомогою вилки, за бажанням, зробити рифлену поверхню. Крім цього, тут можливі варіанти: можна посипати натертий сир, можна викласти шматочки вершкового масла, а можна залити поверхню сметаною або сумішшю яйця і молока – все за бажанням. Поставте форму з картопляною запіканкою в попередньо розігріту до 180 духовку на 15 – 20 хвилин або до рум’яності.

10. Картопляна запіканка з фаршем у мікрохвильовці

Проста, швидка, ситна і смачна запіканка. Таку запіканку готувати швидше, ніж писати рецепт. А мікрохвильовка робить процес ще швидшим.

Інгредієнти:

  • Картопля – 900 г
  • Фарш м’ясний – 200 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Курячі яйця – 2 шт.
  • Твердий сир – 50 г
  • Молоко – 50 мл
  • Рослинна олія – 1 столова ложка
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Зі звареної картоплі зробіть пюре. Не користуйтеся звичайним блендером з ножами – він перетворить картоплю в неїстівний клей.
  1.  До пюре додайте молоко, сіль і перець. Розбийте до пюре яйця і все перемішайте до однорідності.
  1. Дрібно наріжте цибулю і змішайте його з фаршем. Поставте в мікрохвильовку на 6 хвилин (режим Мікрохвилі). Потім додайте сіль, перець і перемішайте.
  1.  Змастіть форму для запіканки маслом і викладіть половину картоплі рівним шаром. Так само рівно викладіть фарш, і зверху – другу частину картоплі.
  1. Натріть сир на великій тертці та притрусіть рівномірно по всій поверхні майбутню запіканку сиром.
  1. Приготуйте запіканку. Режим Мікрохвилі, 80% потужності, 15 хвилин. Потім включите режим Гриль на 5 хвилин.

11. Запечена картопля в рукаві зі соусом Бешамель

Картопля з ніжною скоринкою в рукаві має не тільки чудовий смак, але і зберігає в собі всі корисні речовини. А соус бешамель додасть вершковий смак і аромат мускатного горіха.

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 г
  • Вершкове масло – 30 г
  • Куркума – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сіль – за смаком

Соус Бешамель:

  • Вершкове масло – 1 столова ложка
  • Мука – 2 столові ложки
  • Вершки – 1 склянка
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Покладіть почищену картоплю в рукав. Додайте сіль, куркуму, перець, розтоплене вершкове масло.
  1. Зав’яжіть рукав. Все добре струсіть. У заздалегідь розігрітій духовці до 220 градусів випікати 30 хв до готовності.
  1. Соус: У каструльці на середньому вогні розплавити масло, але не доводити його до кипіння. У масло додати борошно, і отриману суміш гарненько розмішувати кілька хвилин.
  1. Ця суміш може трохи змінити колір, стати золотистої, але не доводьте її до коричневого кольору.
  1. Знімаємо каструлю з вогню, і потроху вводимо вершки й продовжуємо це все помішувати, не допускаючи утворення грудочок.
  1. Повертаємо каструлю на вогонь і заважаємо, поки соус не закипить.
  1. Потім додаємо сіль, мускатний горіх і перець.

12. Картопляні крокети

Якщо вам подобається картопля фрі або картопля по-селянськи, в яких під хрусткою скоринкою ховається ніжний картопляний м’якуш, то ці крокети теж припадуть вам до душі.

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 г
  • Олія – 300 мл
  • Яйця – 1 шт.
  • Вершкове масло – 20 г
  • Сіль – 1 столова ложка
  • Паприка – 1 чайна ложка
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Панірувальні сухарі – 75 г
  • Борошно – 50 г
  • Яйця – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Картоплю почистьте і наріжте кубиками.
  1. Викладіть картоплю в каструлю, залийте водою, доведіть до кипіння і варіть в підсоленій воді на середньому вогні до готовності.
  1. Картоплю розімніть в пюре.
  1. Додайте шматочок вершкового масла і перемішати. Масу охолодіть до кімнатної температури.
  1. У картопляне пюре збийте яйце. Додайте паприку і перець і ретельно перемішайте.
  1. Для панірування збийте яйце до однорідності.
  1. З картопляного пюре зробіть невеликі кульки розміром з волоський горіх. Кожен кульку спочатку обваляти в борошні.
  1. Потім занурте в збите яйце і запаніруйте в сухарях. Панірувати в сухарях потрібно дуже ретельно, щоб не залишалося жодного вільної ділянки.
  1. У сотейнику розігрійте до кипіння олію. 
  1. Опустіть в киплячу олію кілька крокетів і смажте у фритюрі до золотистої скоринки. Спочатку картопляні кульки опустяться на дно, але в міру готовності вони спливуть на поверхню.
  1. Готові крокети шумівкою перекладіть на серветку, щоб стік зайвий жир.

13. Картопля скибками запечена у духовці

Просто, бюджетно і смачно! Страва, яку можна їсти, як самостійно, так і як гарнір до основних страв.

Інгредієнти:

  • Картопля – 800 г
  • Соняшникова олія – 30 г
  • Каррі – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Італійські трави – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю почистьте і наріжте скибками.
  1. Викладіть у форму, посоліть, поперчіть, додайте каррі та прованські трави, скропіть олією і добре все перемішайте.
  1. Поставити в духовку на 180-200 градусів на годину.

14. Картопля скибками у гірчичному соусі

Апетитні картопляні скибочки в гірчичному соусі. Картопелька виходить ароматною, з хрусткою скоринкою. Підійде і на пісний стіл і для тих, хто просто любить картоплю.

Інгредієнти:

  • Картопля – 5 шт.
  • Гірчиця – 3 чайні ложки
  • Часник – 2 зубчики 
  • Олія – 2 столові ложки
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Спеції сухі – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Поріжте картоплю скибочками та варіть протягом 3 – 5 хвилин. Під час варіння картоплю потрібно приправити сіллю.
  1. Для соусу беремо гірчицю, додайте в неї дрібно подрібнений часник олію, перець і сушені трави (можна кріп і подрібнений лавровий лист). З картоплі злийте воду й охолоджуйте хвилин 5, додайте соус і все добре перемішайте.
  1. Поставте картоплю на деко і запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці до золотистої скоринки (хвилин 20). 

15. Молода картопля запечена з травами та часником

Перед такою стравою дійсно неможливо встояти. Під час запікання витають спокусливі аромати часнику і трав. Картопля виходить дуже ніжною і в міру пряною.

Інгредієнти:

  • Молода картопля – 1 кг
  • Гірчиця готова – 2 чайні ложки
  • Часник – 5 зубчиків
  • Орегано сухий – 0.5 чайної ложки
  • Базилік – 0.5 чайної ложки
  • Розмарин сухий – 0.5 чайної ложки
  • Паприка – 0.5 чайної ложки
  • Каррі – 0.25 чайної ложки
  • Олія – 4 столові ложки
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець гострий мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  1. У мисці змішайте гірчицю, олію, подрібнений часник, паприку, каррі, сушені трави та сік половини лимона.
  1. Молода картопля (краще невеликого розміру) ретельне наріжте на 2-4 частини в залежності від розміру і додаємо в миску до суміші спецій. Ретельно перемішайте. Приправте картопля сіллю і перцем, знову перемішайте.
  1. Викладіть картоплю на деко (викладаємо в один шар, якщо картоплі багато, то запікайте на двох деках). Запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці близько 30-40 хвилин, за час запікання картопля кілька разів перемішуємо.

Додавайте свої рецепти смачних страв з картоплі, ми разом створимо добірку найкращих страв до столу!