Домашні кекси, мафіни, капкейки стануть чудовою альтернативою магазинним, адже вони приготовлені з любов’ю та з найкращих продуктів. При цьому вони набагато смачніші, корисніші та дешевші магазинних, а часу на їх приготування йде мінімум.
Рецепти кексів сьогодні є в кожної господині, адже цей десерт до кави або чаю можна приготувати просто перед приходом гостей. Це також варіант для тих випадків, коли хочеш чогось солодкого, але часу стояти довго біля духовки немає.
Ми зібрали найкращі рецепти кексів, кожний з яких може стати чудовим і смачним доповненням до кави або чаю.
1. Шоколадний фондан

Відоме шоколадне тістечко родом з Франції. Фондан – це шоколадний кекс, з якого при розрізанні випливає шоколадна начинка.Подають десерт теплим, додавши кульку морозива.
Інгредієнти:
- Темний шоколад – 100 г
- Вершкове масло – 50 г
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 50 г
- Борошно – 75 г
Спосіб приготування:
- Шоколад, поламаний на шматочки, і масло покладіть в миску. Ставимо на вогонь грітися воду в каструлі для водяної бані. Це означає, що миску з шоколадом треба буде поставити на каструлю з киплячою водою. Тому вибирайте посуд відповідного розміру і не з пластику. Вода не повинна доходити до дна миски. Розтоплюємо шоколад і масло, помішуючи їх лопаткою, до однорідної маси.
- Поки топиться шоколад, зіб’ємо яйця з цукром. Збиваємо міксером, до утворення пишної світлої маси.
- Додаємо в збиті яйця борошно, акуратно перемішуємо.
- Додаємо розтоплений шоколад. Він повинен злегка охолонути, але не стати холодним. Перемішуємо акуратно віничком до однорідної маси.
- Форму, в якій ви будете пекти фондан, треба змастити вершковим маслом. Якщо вона не силіконова, а залізна, то посипте зверху масло борошном або какао, зайве струсіть. Розливаємо тісто рівномірно по формах. Сильно воно не підніметься, тому багато залишати місця не обов’язково.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів. Ставимо форму з тістом пектися й обов’язково засікаємо час. Печемо фондан 8 хвилин, зверху повинна утворитися скоринка й такі собі “кратери”. Довше пекти не варто, інакше начинка не буде рідкою. Орієнтуйтеся на свою духовку і зовнішній вигляд кексів. Виймаємо готовий фондан з духовки. Подають його в гарячому вигляді.
Кекс з какао

Простий кекс з насиченим шоколадним смаком. Завжди приємно мати про запас перевірений смачний рецепт випічки – цей простий рецепт саме з цієї категорії.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 100 г
- Молоко – 100 мл
- Яйця – 2 шт.
- Какао-порошок – 4 стол. л.
- Цукор – 150 г
- Мука – 160 г
- Розпушувач – 1.5 чай
Спосіб приготування:
- У сотейник викладаємо потрібну кількість вершкового масла, цукру, какао-порошку (ложки без гірки) і вливаємо необхідну кількість молока. Сотейник ставимо на середній вогонь, вміст його перемішати.
- Постійно помішуючи шоколадну масу віночком або ложкою, доводимо до кипіння, але не кип’ятимо. Знімаємо з вогню й остуджуємо до кімнатної температури.
- У масу, що вистигла додаємо яйця і віночком розмішуємо до однорідного стану.
- Всипаємо борошно, просіяне з розпушувачем, і перемішуємо, щоб не було грудочок. За консистенцією тісто має нагадувати тісто на оладки. Вмикаємо духовку до 180 градусів.
- Форму для випічки застеляємо пергаментом або змащуємо вершковим маслом. Виливаємо шоколадне тісто, розрівнюючи лопаткою. Форму з кексом поставити в духовку на 30 – 40 хвилин або до готовності. Готовність перевірити за допомогою зубочистки або дерев’яної шпажки – вона повинна вийти сухою з середини кексу.
Кекс з вишнею

М’який повітряний кекс, який просто тане в роті. У цьому ж рецепті для тесту потрібні тільки білки.
Інгредієнти:
- Цукор – 250 г
- Борошно – 160 г
- Вершкове масло – 100 г
- Яєчні білки – 6 шт.
- Кукурудзяний крохмаль – 1 стол. л.
- Розпушувач – 1 чайн. л.
- Кукурудзяний крохмаль – 1 стол. л.
- Вишня – 100 г
Спосіб приготування:
- Вершкове масло розтоплюємо й охолоджуємо.
- З’єднуємо просіяне борошно, цукор, крохмаль і розпушувач. Все ретельно перемішуємо.
- Білки збиваємо в круту стійку піну.
- У збиті білки частинами вводимо борошняну суміш, акуратно перемішуючи кожен раз зверху-вниз, щоб білки не опали.
- Частинами вливаємо в тісто розтоплене вершкове масло і помішуємо.
- Для начинки миємо вишню, видаляємо кісточки й зливаємо сік. Вага підготовленої вишні повинен бути не менше 100 г.
- Перемішуємо вишню в крохмалі.
- Вишню викладаємо в тісто – все перемішуємо.
- У форму для кексу по черзі викладаємо тісто і вишню. Випікаємо кекс в розігрітій до 180° С духовці близько 50 хвилин.
Кекс з полуницею на згущеному молоці

Ванільне тісто на згущеному молоці й соковиті ягоди полуниці. У поєднанні з полуницею кекс виходить в міру солодкий.
Інгредієнти:
- Борошно – 200 г
- Вершкове масло – 200 г
- Згущене молоко – 250 г
- Полуниця – 150 г
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач – 1.5 чайн. л.
- Ванільний цукор – 1 чайн. л.
Спосіб приготування:
- Полуницю миємо, висушуємо і видаляємо хвостики.
- Великі ягоди розрізаємо навпіл, середні й дрібні залишаємо цілими. Краще використовувати невеликі тверді ягоди, щоб від них було менше соку і тісто вийшло в міру вологим
- М’яке вершкове масло збиваємо до пишності.
- По одному додаємо яйця, збиваючи після кожного до однорідності.
- Вливаємо у збите масло згущене молоко, всипаємо ванільний цукор, і все ще раз збити.
- Борошно просіюємо з розпушувачем і додаємо в тісто.
- Перемішуємо міксером на низьких оборотах до однорідності. Має вийти м’яке ніжне тісто.
- Викладаємо тісто в змащену маслом форму для кексу і розрівнюємо його.
- Зверху викладаємо полуницю. Випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 35 хвилин.
Яблучний кекс

У цьому рецепті можна використовувати будь-які сорти яблук. Тільки якщо використовуєте солодкі яблука, кількість цукру в тісті краще зменшити.
Інгредієнти:
- Борошно – 210 г
- Цукор – 180 г
- Яблука – 160 г
- Йогурт – 120 г
- Вершкове масло – 115 г
- Яйця – 2 шт.
- Рослинна олія – 2 стол. л.
- Лимонна цедра – 2 стол. л.
- Розпушувач – 0.5 чайн. л.
- Сода харчова – 0.25 чайн. л.
- Ванілін – 0.25 чайн. л.
- Цукрова пудра – 75 г
- Лимонний сік – 2 стол. л.
Спосіб приготування:
- У глибокій мисці з’єднуємо м’яке вершкове масло, цукор і ванілін. Все збиваємо.
- Додаємо яйця, цедру лимона і йогурт і знову все ретельно збиваємо.
- Борошно просіюємо з розпушувачем і содою і всипаємо в тісто.
- Додаємо цю суміш в тісто.
- Швидко перемішуємо все міксером на низькій швидкості. Довго збивати не потрібно, щоб тісто зберегло пишність.
- Яблука вимиваємо і висушуємо. Очищуємо від шкірки й насіння і нарізаємо маленькими кубиками.
- Додаємо нарізані яблука в тісто і перемішати, щоб фрукти рівномірно розійшлися по тісту.
- Викладаємо тісто в змащену вершковим маслом форму для випічки. Випікаємо близько 45 хвилин при 180°C. Перевіряємо готовність дерев’яною шпажкою.
- Для приготування глазурі нам знадобиться: цукрова пудра і лимонний сік.
- Цукрову пудру з’єднуємо з лимонним соком і перемішуємо до однорідності. Краще додавати не весь сік, а частинами. Готова глазур повинна вийти досить густою, але має стікати.
- Яблучний кекс вийняти з форми, дати йому трохи охолонути й полити глазур’ю, почекати, щоб вона застигла.
Мармуровий кекс

Лимонно-шоколадний кекс з красивим мармуровим малюнком. Вдале поєднання лимона й шоколаду.
Інгредієнти:
- Мука – 180 г
- Вершкове масло – 180 г
- Цукор 180 – г
- Молоко – 40 мл
- Яйця – 3 шт.
- Лимонна цедра – 2 стол. л.
- Какао-порошок – 2 стол. л.
- Лимонний сік – 2 стол. л.
- Розпушувач – 1 чайн. л.
Спосіб приготування:
- Яйця збиваємо до пишності.
- М’яке вершкове масло розтираємо з цукром.
- Вливаємо яєчну суміш в масло і збиваємо до однорідності.
- Борошно просіюємо з розпушувачем і частинами додаємо в тісто. Збиваємо до однорідності.
- Розділяємо тісто на дві нерівні частини.
- У меншу частину додаємо цедру і сік лимона, і перемішуємо.
- Какао з’єднуємо з молоком, перемішуємо до однорідності та додаємо в більшу частину тіста і добре перемішуємо.
- У змащену маслом форму для запікання черзі викладаємо по 1 стол. л. шоколадного і лимонного тіста.
- Випікаємо близько 40 хвилин за 180°C.
Класичний сирний кекс

Дуже смачний і ніжний сирний кекс. Присмак малини, гіркого шоколаду, аромат ванілі й лимона і ніжне сирне тісто нікого не залишать байдужим.
Інгредієнти:
- Сир – 150 г
- Вершкове масло – 75 г
- Пшеничне борошно – 150 г
- Курячі яйця – 2 шт.
- Цукор – 120 г
- Розпушувач – 0.5 чайн. л.
- Лимонна цедра – 2 г
- Ванілін – 2 г
- Малина – 15 г
- Чорний шоколад 20 г
Спосіб приготування:
- Міксером розтираємо розм’якшене вершкове масло з цукром..
- Додаємо сир і яйця.
- Знову збиваємо міксером, щоб вийшла однорідна маса.
- Натираємо на дрібній тертці лимонну цедру і додаємо ванілін, перемішуємо.
- Всипаємо просіяне і з’єднану з розпушувачем борошно. Перемішуємо до однорідності. Тісто виходить дуже густе.
- Викладаємо його в застелену фольгою і змащену маслом форму. Ставимо в прогріту до 180°C духовку приблизно на 45 хвилин. Коли кекс почне рум’янитися, дістаємо його з духовки.
Класичний кекс з родзинками

Смачний, ніжний кекс з родзинками, який створить добродушну атмосферу для чаювання та зачарує своїм ароматом.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 170 г
- Цукор – 170 г
- Вершкове масло – 170 г
- Родзинки – 90 г
- Яйця – 3 шт.
- Розпушувач – 1 чайн. л.
- Ванілін – 2 г
- Сіль – 2 г
- Цукрова пудра – 1 чайн. л.
Спосіб приготування:
- Насамперед розпарюємо родзинки. Спочатку ретельно промиємо їх теплою водою, видаляючи кісточки та хвостики. Потім заливаємо гарячою водою і залишаємо на пів години. Воду зливаємо, родзинки викладаємо на паперовий рушник, щоб стекла зайва рідина.
- У глибокій мисці збиваємо міксером м’яке вершкове масло з цукром і сіллю до однорідності, щоб не залишалося крупинок.
- Потім вбиваємо по одному яйцю, яйця повинні обов’язково попередньо полежати при кімнатній температурі, щоразу ретельно збиваючи масу до пишної піни.
- Потім всипаємо в масу просушені розпарені родзинки. Перемішуємо заготовку тіста, щоб всі родзинки були покриті тістом.
- Всипаємо в цю миску просіяне і змішану з ваніліном і розпушувачем борошно. Можна взяти звичайну пшеничне борошно або спеціальне дрібного помелу борошно для тортів, тоді кекс вийде ще ніжнішим і легшим.
- Добре перемішуємо тісто, і прогріваємо духову шафу до 180°C.
- Викладаємо тісто в змащену маслом форму. Ставимо в духовку і випікаємо протягом 40 хвилин.
- Виймаємо кекс, коли він зарум’яниться, можна перевірити чи пропікся кекс всередині дерев’яною шпажкою.
Сирно-банановий кекс

У кексу неймовірно смачна й ароматна скоринка.Ніжне поєднання домашнього сиру та солодкого банана робить цей кекс неймовірно ніжним.
Інгредієнти:
- Цукор – 180 г
- Борошно – 140 г
- Сир – 120 г
- Вершкове масло – 100 г
- Банани – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Ванільний цукор – 1 чайн. л.
- Розпушувач – 0.5 чайн. л.
Спосіб приготування:
- Банани очищаємо від шкірки й нарізаємо середніми шматочками.
- У чашу блендера викладаємо сир і банани й збиваємо в пюре.
- У сирно-бананове пюре додаємо яйця, цукор і ванільний цукор. Збиваємо все до пишності. Маса повинна збільшитися у 2-3 рази.
- Додаємо м’яке вершкове масло і знову збиваємо до однорідності.
- Борошно просіюємо з розпушувачем і додамо в тісто і збиваємо все до однорідності.
- Перекладаємо тісто в застелену пергаментом форму для кексу. Випікаємо в розігрітій до 170°C духовці близько 1 години.
Різдвяний кекс зі сухофруктами

Дуже смачний, ніжний і ароматний кекс..Аромат цієї випічки створює атмосферу свята і гарного настрою.
Інгредієнти:
- Курячі яйця – 2 шт.
- Цукор – 150 г
- Вершкове масло – 100 г
- Пшеничне борошно – 120 г
- Розпушувач – 1 чайн. л.
- Ванільний цукор – 2 г
- Сухофрукти – 100 г
- Волоські горіхи – 50 г
- Коньяк – 2 чайн. л.
- Мед – 1 стол. л.
- Цукрова пудра – 50 г
Спосіб приготування:
- Стандартний набір сухофруктів для цього кексу, як правило, містить чорнослив, курагу та родзинки. Сухофрукти добре промиваємо під проточною водою, видаляємо сміття.
- Заливаємо їх в мисочці гарячою водою і залишаємо на 15 хвилин. Потім воду зливаємо. Чорнослив і курагу нарізаємо на маленькі шматочки.
- Кладемо їх знову в миску і заливаємо невеликою кількістю коньяку або рому. Залишаємо на пару годин для просочення.
- Крім волоських горіхів можна також використовувати й будь-які інші (арахіс, мигдаль), вийде ще смачніше. Горіхи потрібно добре промити, підсушити в мікрохвильовій печі або на сухій сковорідці й подрібнити за допомогою блендера або качалки.
- Вершкове масло кладемо в миску. Нарізаємо його кубиками, додаємо мед, всипаємо цукор і розтираємо їх міксером або ручним віничком до отримання однорідної маси.
- Забиваємо курячі яйця і знову збиваємо міксером до однорідності.
- Додаємо щіпку ваніліну або четвертинку чайної ложки ванільного цукру. Всипаємо просіяне борошно, з’єднану з розпушувачем. Перемішуємо до отримання густого і гладкого тіста.
- Кладемо в миску з тістом сухофрукти з коньяком, подрібнені горіхи, перемішуємо, щоб вони рівномірно розійшлися по тісту.
- Форму для випікання кексу застилає пергаментом, змазаним вершковим маслом. Тісто викладаємо у форму. З середини тісто потрібно розвести в сторони, зробивши невеликий жолобок, щоб після випікання кекс не сильно піднявся по центру і не тріснув.
- Духовку розігріваємо до 170°C. Випікаємо кекс близько 40 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною зубочисткою – вона повинна бути сухою.
Додавайте свої рецепти смачних кексів, ми разом створимо добірку найкращих страв для столу!