Приготувати страву, традиційну в країнах Балканського півострова – регіону, який має багату історію – це відкрити для себе автентичний, багатий смак арабської кухні.
Мусака – це відома страва Балкан і Близького сходу. Готується вона з овочами або фаршем. Рецепт мусаки має варіації, але в складі кожного з них обов’язково є баклажани, незмінним також залишається принцип викладання продуктів в посуд шарами. В залежності від уподобань, можна приготувати вегетаріанську, пісну або м’ясну, більш жирну і ситну страву.
Ми підготували добірку найсмачніших рецептів мусаки – страви, яку варто приготувати цієї осені, адже сезон баклажанів якраз починається.
Класична мусака

Ситна запіканка з фаршу й овочів під білим соусом. Мусака вважається стравою грецької кухні.
Інгредієнти:
- Олія – 2 стол.л.
- Пшенична мука – 30 г
- Вершкове масло – 40 г
- Молоко – 400 мл
- Твердий сир – 50 г
- Яйця – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Мускатний горіх – за смаком
Для мусаки:
- Баклажани – 2 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Яловичий фарш – 450 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Мелена кориця – 0.25 чайн.л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Петрушка – 5 г
- Вино біле – 80 мл
Спосіб приготування:
- Ріпчасту цибулю почистити, нарізати дрібними кубиками.
- Петрушку помити, обсушити, дрібно порізати.
- Помідори опустити на 1 хвилину в окріп, щоб зняти шкірку. Перетерти помідори на тертці в пюре.
- Ріпчасту цибулю обсмажити на сковорідці з додаванням невеликої кількості олії до напівготовності.
- Викласти на сковорідку фарш. Обсмажити фарш до зміни кольору, часто помішуючи й розминаючи м’ясні грудочки. До фаршу додати томатне пюре, вино, перемішати. Гасити при відкритій кришці 10 хвилин.
- Додати петрушку, корицю, чорний мелений перець, сіль, перемішати.
- Гасити до повного випаровування рідини.
- Баклажани помити, обсушити, нарізати пластинками, посолити. Залишити баклажани на 20 хвилин, щоб зникла гіркота.
- На сковорідці з олією обсмажити баклажани з двох боків до рум’яності.
- Картоплю почистити, нарізати тонкими кружечками.
- У форму для запікання викласти кружечки картоплі та посолити.
- Викласти шар баклажанів.
- Поверх баклажанів розподілити фарш, трохи його ущільнити.
- Розкласти баклажани, що залишилися.
- Інгредієнти, необхідні для приготування соусу.
- Сир натерти на дрібній тертці.
- Яйця збити до однорідності.
- На сковорідці розтопити вершкове масло, додати борошно, добре перемішати.
- Обсмажити борошно при постійному помішуванні до золотистого кольору.
- На повільному вогні влити поступово тонкою цівкою тепле молоко, активно помішуючи масу, щоб не утворилися грудочки борошна.
- Розмішати соус до повної однорідності.
- На повільному вогні довести соус до кипіння. Додати мускатний горіх, посолити, перемішати. При додаванні солі потрібно враховувати солоність сиру.
- Викласти тертий сир, перемішати. Довести соус до повного розчинення сиру і невеликого загустіння. Дати соусу охолонути до теплого стану. Щоб прискорити процес, можна перелити його в іншу миску
- Додати до соусу збиті яйця і добре перемішати.
- Укладені шари залити приготовленим соусом.
- Запікати мусаку в розігрітій до 180 ° С 40 хвилин. Якщо верх передчасно зарум’яниться, можна прикрити мусака фольгою.
Мусака по-грецьки

Попри те, що грецьку мусаку називають делікатесом, готується вона зовсім нескладно – справа в правильному поєднанні продуктів.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Фарш м’ясний – 650 г
- Помідори – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вино біле -150 мл
- Оливкова олія – 2 стол.л.
- Сіль – 1 чайн.л.
- Перець чорний мелений – 0.5 чайн.л.
- Орегано сухий – 0.5 чайн.л.
Соус:
- Сіль – 0.5 чайн.л.
- Перець чорний мелений – 0.5 чайн.л.
- Молоко – 0.5 л
- Твердий сир – 130 г
- Курячі яйця – 2 шт.
- Пшеничне борошно – 2 стол.л.
- Вершкове масло – 90 г
- Мускатний горіх – 0.5 чайн.л.
Спосіб приготування:
- Помідори залити окропом і залишити на 10 хвилин. Зняти з помідор шкірочку і нарізати півкільцями.
- Баклажани нарізати кільцями, цибулю півкільцями. Розігріти сковорідку, скропити оливковою олією й обсмажити баклажани з двох боків, по 40-50 секунд з кожного боку на сильному вогні.
- Потім, окропивши сковороду маслом обсмажити нарізану цибулю протягом 2 хвилин. Додати фарш і смажити 2 хвилини на сильному вогні, постійно помішуючи. Влити в фарш 150 мл білого сухого вина, сіль, перець і орегано, смажити фарш на помірному вогні до повного випаровування вина, приблизно 5 хвилин.
- У форму для запікання викласти шар обсмажених баклажанів, на баклажани викласти рівномірно шар фаршу і потім шар помідорів, на помідори шар баклажанів, шар фаршу і шар помідорів
- У невеликому сотейнику, на середній температурі, розтопити 90 г вершкового масла і додати 2 ст. ложки борошна, добре перемішати, щоб не було грудочок. Повільно влити 1/2 літра молока і постійно помішуючи довести до кипіння.
- Зняти ківш з плити й додати натертий сир, добре перемішати, щоб сир розчинився.
- Тонкою цівкою влити 2 збитих яйця, при цьому постійно помішуючи, щоб яйця не зварилися. Соус повинен вийти однорідний.
- У підготовлену форму з овочами виливаємо рівномірно соус, формуючи верхній шар мусаки.
- Розігріти духовку до 180 ° С і запікати мусаку 40 хвилин за температури 180 ° С.
- Вийняти мусаку з духовки й дати їй відпочити 15 хвилин.
Мусака з м’ясним фаршем і картоплею

Дуже незвично, але смачно. Готувати довго, але результат того вартий.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 400 г
- Картопля – 500 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Баклажани – 1 шт.
- Петрушка – за смаком
- Кориця – за смаком
- Вино біле – 0.5 скл.
- Молоко – 500 мл
- Пшеничне борошно – 2 стол.л.
- Мускатний горіх – за смаком
- Вершкове масло – 50 г
- Твердий сир – 50 г
- Яйця – 2 шт.
Спосіб приготування:
- Баклажан нарізати, присипати сіллю, давши трохи постояти, промити та віджати. Обсмажити на практично сухій сковороді.
- Картоплю нарізати шматочками. Злегка відварити його, щоб була трішки твердою.
- Наріжте кубиком помідори, знявши шкірку, і цибулю.
- На сковороду після баклажанів викладіть фарш і злегка його обсмажте, розминаючи на дрібні шматочки.
- Додати вино, цибулю і помідори й тушкувати до випарювання рідини. Додати сіль і корицю. В кінці додати нарізану петрушку.
- Зваріть бешамель: на маслі підсмажити борошно і, додати молоко, довести до кипіння, заправити сіллю і мускатним горіхом. Остудити й додати збиті виделкою яйця. Змішати заправку.
- У форму викласти шар картоплі, поверх шар баклажанів і потім м’ясний шар.
- Залийте соусом і поставте в духовку на 40 хвилин за 200 ° С.
- Перед подачею мусаку злегка остудити, нарізати й подати.
Мусака за кабачками

Традиційні страви часом зазнають змін, які роблять їх ще смачнішими.
Інгредієнти:
- Кабачки – 3 шт.
- Фарш – 500 г
- Цибуля – 3-4 шт.
- Часник – 3-4 зубчики
- Помідор – 1 шт.
- Сир – 150 г
- Свіжа зелень – 10 г
- Сметана – 200 г
- Сіль – 1 щіпка
- Перець – 1 щіпка
- Спеції – 1 щіпка
Спосіб приготування:
- Для початку необхідно вимити, просушити і нарізати головний інгредієнт цієї страви – кабачки.
- Посолити їх за смаком і додати улюблені спеції. Викласти на дно вогнетривкої форми (попередньо можна змастити її трохи олією). Якщо форма висока, тоді можна зробити кілька шарів, викласти тільки частина кабачків на дно.
- М’ясо вимити, просушити й пропустити через м’ясорубку. Одну цибулину і часник почистити й також подрібнити. Додати в фарш цибулю, часник, сіль і перець за смаком. Якщо м’ясо не дуже жирне і фарш виходить трохи сухим, тоді можна додати 1-2 столові ложки сметани.
- Фарш викласти на кабачки рівним шаром.
- Решта цибулю почистити й нарізати півкільцями або кільцями. Викласти зверху фаршу.
- Сир натерти на середній тертці. Помідор вимити, просушити й нарізати тонкими кружечками. Трохи посолити та викласти в форму.
- Свіжу зелень вимити, просушити та подрібнити. Зверху страву змастити сметаною (можна замінити майонезом) і відправити в добре розігріту духовку мінімум на 50 хвилин.
- Коли мусака з кабачками в домашніх умовах буде готова залежить і від кількості шарів і від їх товщини.
Вегетаріанська мусака

Чудовий рецепт мусаки для тих, хто не вживає м’яса.
Інгредієнти:
- Баклажан – 1 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Жовтий кабачок – 1 шт.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Зелена квасоля – 110 г
- Червоний болгарський перець – 1 шт.
- Зелений болгарський перець – 1 шт.
- Жовтий болгарський перець – 1 шт.
- Оливкова олія – 1/2 скл.
- Петрушка -1 пучок
- Сіль – за смаком
- Мелений чорний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Всі овочі помити та нарізати кружальцями все окрім квасолі.
- Розігріти духовку до 190 ° С.
- Змастити велику форму для запікання оливковою олією. Посипати її петрушкою, сіллю і меленим перцем. Викласти овочі шарами як лазанью, починаючи з нижнього шару квасолі і томатів. Шари соліть, перчить і посипайте петрушкою.
- Запікати приблизно протягом години, поки овочі не стануть м’якими. Посипте зверху нарізаною петрушкою, сіллю, меленим перцем і полийте оливковою олією.
Додавайте свої рецепти смачної мусаки, ми разом створимо добірку найкращих страв до столу!