Смачна мусака: 5 найкращих рецептів

Приготувати страву, традиційну в країнах Балканського півострова – регіону, який має багату історію – це відкрити для себе автентичний, багатий смак арабської кухні.

Мусака – це відома страва Балкан і Близького сходу. Готується вона з овочами або фаршем. Рецепт мусаки має варіації, але в складі кожного з них обов’язково є баклажани, незмінним також залишається принцип викладання продуктів в посуд шарами. В залежності від уподобань, можна приготувати вегетаріанську, пісну або м’ясну, більш жирну і ситну страву. 

Ми підготували добірку найсмачніших рецептів мусаки – страви, яку варто приготувати цієї осені, адже сезон баклажанів якраз починається.

Класична мусака

Ситна запіканка з фаршу й овочів під білим соусом. Мусака вважається стравою грецької кухні.

Інгредієнти

  • Олія – 2 стол.л.
  • Пшенична мука – 30 г
  • Вершкове масло – 40 г
  • Молоко – 400 мл
  • Твердий сир – 50 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Мускатний горіх – за смаком

Для мусаки:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Яловичий фарш – 450 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Мелена кориця – 0.25 чайн.л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Петрушка – 5 г
  • Вино біле – 80 мл

Спосіб приготування: 

  1. Ріпчасту цибулю почистити, нарізати дрібними кубиками.
  2. Петрушку помити, обсушити, дрібно порізати.
  3. Помідори опустити на 1 хвилину в окріп, щоб зняти шкірку. Перетерти помідори на тертці в пюре.
  4. Ріпчасту цибулю обсмажити на сковорідці з додаванням невеликої кількості олії до напівготовності.
  5. Викласти на сковорідку фарш. Обсмажити фарш до зміни кольору, часто помішуючи й розминаючи м’ясні грудочки. До фаршу додати томатне пюре, вино, перемішати. Гасити при відкритій кришці 10 хвилин.
  6. Додати петрушку, корицю, чорний мелений перець, сіль, перемішати.
  7. Гасити до повного випаровування рідини.
  8. Баклажани помити, обсушити, нарізати пластинками, посолити. Залишити баклажани на 20 хвилин, щоб зникла гіркота.
  9. На сковорідці з олією обсмажити баклажани з двох боків до рум’яності.
  10. Картоплю почистити, нарізати тонкими кружечками.
  11. У форму для запікання викласти кружечки картоплі та посолити. 
  12. Викласти шар баклажанів.
  13. Поверх баклажанів розподілити фарш, трохи його ущільнити.
  14. Розкласти баклажани, що залишилися. 
  15. Інгредієнти, необхідні для приготування соусу.
  16. Сир натерти на дрібній тертці.
  17. Яйця збити до однорідності.
  18. На сковорідці розтопити вершкове масло, додати борошно, добре перемішати.
  19. Обсмажити борошно при постійному помішуванні до золотистого кольору.
  20. На повільному вогні влити поступово тонкою цівкою тепле молоко, активно помішуючи масу, щоб не утворилися грудочки борошна.
  21. Розмішати соус до повної однорідності.
  22. На повільному вогні довести соус до кипіння. Додати мускатний горіх, посолити, перемішати. При додаванні солі потрібно враховувати солоність сиру.
  23. Викласти тертий сир, перемішати. Довести соус до повного розчинення сиру і невеликого загустіння. Дати соусу охолонути до теплого стану. Щоб прискорити процес, можна перелити його в іншу миску
  24. Додати до соусу збиті яйця і добре перемішати.
  25. Укладені шари залити приготовленим соусом.
  26. Запікати мусаку в розігрітій до 180 ° С 40 хвилин. Якщо верх передчасно зарум’яниться, можна прикрити мусака фольгою.

Мусака по-грецьки 

Попри те, що грецьку мусаку називають делікатесом, готується вона зовсім нескладно – справа в правильному поєднанні продуктів.

Інгредієнти

  • Баклажани – 1 кг
  • Фарш м’ясний – 650 г
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Вино біле -150 мл
  • Оливкова олія – 2 стол.л.
  • Сіль – 1 чайн.л.
  • Перець чорний мелений – 0.5 чайн.л.
  • Орегано сухий – 0.5 чайн.л.

Соус:

  • Сіль – 0.5 чайн.л.
  • Перець чорний мелений – 0.5 чайн.л.
  • Молоко – 0.5 л
  • Твердий сир – 130 г
  • Курячі яйця – 2 шт.
  • Пшеничне борошно – 2 стол.л.
  • Вершкове масло – 90 г
  • Мускатний горіх – 0.5 чайн.л.

Спосіб приготування: 

  1. Помідори залити окропом і залишити на 10 хвилин. Зняти з помідор шкірочку і нарізати півкільцями.
  2. Баклажани нарізати кільцями, цибулю півкільцями. Розігріти сковорідку, скропити оливковою олією й обсмажити баклажани з двох боків, по 40-50 секунд з кожного боку на сильному вогні.
  3. Потім, окропивши сковороду маслом обсмажити нарізану цибулю протягом 2 хвилин. Додати фарш і смажити 2 хвилини на сильному вогні, постійно помішуючи. Влити в фарш 150 мл білого сухого вина, сіль, перець і орегано, смажити фарш на помірному вогні до повного випаровування вина, приблизно 5 хвилин.
  4. У форму для запікання викласти шар обсмажених баклажанів, на баклажани викласти рівномірно шар фаршу і потім шар помідорів, на помідори шар баклажанів, шар фаршу і шар помідорів
  5. У невеликому сотейнику, на середній температурі, розтопити 90 г вершкового масла і додати 2 ст. ложки борошна, добре перемішати, щоб не було грудочок. Повільно влити 1/2 літра молока і постійно помішуючи довести до кипіння.
  6. Зняти ківш з плити й додати натертий сир, добре перемішати, щоб сир розчинився.
  7. Тонкою цівкою влити 2 збитих яйця, при цьому постійно помішуючи, щоб яйця не зварилися. Соус повинен вийти однорідний.
  8. У підготовлену форму з овочами виливаємо рівномірно соус, формуючи верхній шар мусаки.
  9. Розігріти духовку до 180 ° С і запікати мусаку 40 хвилин за температури 180 ° С.
  10. Вийняти мусаку з духовки й дати їй відпочити 15 хвилин.

Мусака з м’ясним фаршем і картоплею 

Дуже незвично, але смачно. Готувати довго, але результат того вартий.

Інгредієнти

  • Фарш м’ясний – 400 г
  • Картопля – 500 г
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Петрушка – за смаком
  • Кориця – за смаком
  • Вино біле – 0.5 скл.
  • Молоко – 500 мл
  • Пшеничне борошно – 2 стол.л.
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Вершкове масло – 50 г
  • Твердий сир – 50 г
  • Яйця – 2 шт.

Спосіб приготування: 

  1. Баклажан нарізати, присипати сіллю, давши трохи постояти, промити та віджати. Обсмажити на практично сухій сковороді.
  2.  Картоплю нарізати шматочками. Злегка відварити його, щоб була трішки твердою.
  3. Наріжте кубиком помідори, знявши шкірку, і цибулю.
  4. На сковороду після баклажанів викладіть фарш і злегка його обсмажте, розминаючи на дрібні шматочки.
  5. Додати вино, цибулю і помідори й тушкувати до випарювання рідини. Додати сіль і корицю. В кінці додати нарізану петрушку.
  6. Зваріть бешамель: на маслі підсмажити борошно і, додати молоко, довести до кипіння, заправити сіллю і мускатним горіхом. Остудити й додати збиті виделкою яйця. Змішати заправку.
  7. У форму викласти шар картоплі, поверх шар баклажанів і потім м’ясний шар.
  8. Залийте соусом і поставте в духовку на 40 хвилин за 200 ° С.
  9. Перед подачею мусаку злегка остудити, нарізати й подати.

Мусака за кабачками

Традиційні страви часом зазнають змін, які роблять їх ще смачнішими.

Інгредієнти

  • Кабачки – 3 шт.
  • Фарш – 500 г
  • Цибуля – 3-4 шт.
  • Часник – 3-4 зубчики
  • Помідор – 1 шт.
  • Сир – 150 г
  • Свіжа зелень – 10 г
  • Сметана – 200 г
  • Сіль – 1 щіпка
  • Перець – 1 щіпка
  • Спеції – 1 щіпка

Спосіб приготування: 

  1. Для початку необхідно вимити, просушити і нарізати головний інгредієнт цієї страви – кабачки.
  2. Посолити їх за смаком і додати улюблені спеції. Викласти на дно вогнетривкої форми (попередньо можна змастити її трохи олією). Якщо форма висока, тоді можна зробити кілька шарів, викласти тільки частина кабачків на дно.
  3.  М’ясо вимити, просушити й пропустити через м’ясорубку. Одну цибулину і часник почистити й також подрібнити. Додати в фарш цибулю, часник, сіль і перець за смаком. Якщо м’ясо не дуже жирне і фарш виходить трохи сухим, тоді можна додати 1-2 столові ложки сметани.
  4.  Фарш викласти на кабачки рівним шаром.
  5.  Решта цибулю почистити й нарізати півкільцями або кільцями. Викласти зверху фаршу.
  6. Сир натерти на середній тертці. Помідор вимити, просушити й нарізати тонкими кружечками. Трохи посолити та викласти в форму.
  7.  Свіжу зелень вимити, просушити та подрібнити. Зверху страву змастити сметаною (можна замінити майонезом) і відправити в добре розігріту духовку мінімум на 50 хвилин.
  8. Коли мусака з кабачками в домашніх умовах буде готова залежить і від кількості шарів і від їх товщини.

Вегетаріанська мусака

Чудовий рецепт мусаки для тих, хто не вживає м’яса. 

Інгредієнти

  • Баклажан – 1 шт. 
  • Помідори – 3 шт. 
  • Жовтий кабачок – 1 шт. 
  • ріпчаста цибуля – 1 шт. 
  • Зелена квасоля – 110 г 
  • Червоний болгарський перець  – 1 шт.
  • Зелений болгарський перець – 1 шт.
  • Жовтий болгарський  перець – 1 шт.
  • Оливкова олія – 1/2 скл. 
  • Петрушка -1 пучок 
  •  Сіль – за смаком 
  •  Мелений чорний перець – за смаком 

Спосіб приготування: 

  1. Всі овочі помити та нарізати кружальцями все окрім квасолі. 
  2. Розігріти духовку до 190 ° С. 
  3. Змастити велику форму для запікання оливковою олією. Посипати її петрушкою, сіллю і меленим перцем. Викласти овочі шарами як лазанью, починаючи з нижнього шару квасолі і томатів. Шари соліть, перчить і посипайте петрушкою. 
  4. Запікати приблизно протягом години, поки овочі не стануть м’якими. Посипте зверху нарізаною петрушкою, сіллю, меленим перцем і полийте оливковою олією.

Додавайте свої рецепти смачної мусаки,  ми разом створимо добірку найкращих страв до столу!